fallback

Поне двама дисиденти от последия обмен между Запада и Русия искат да се приберат в Русия

За Иля Яшин цената на размяната е прекалено висока

14:58 | 04.08.24 г. 7
Автор - снимка
Създател

През миналата седмица Западът и Русия извършиха един от най-масовите обмени на затворници в последните години. От затвори в Германия, Полша, Словакия и САЩ бяха освободени осем руснаци, за част от които се смята, че са агенти на ФСБ. Един от тях е Вадим Красиков, който излежаваше присъда за убийство на чеченски опозиционер в Берлин.

В замяна Западът получи 24-ма политически затворници, сред които и журналистите от САЩ Евън Гершкович, обивинен за шпионаж докато подготвя материал за войната в Украйна. Сред разменените са и две деца, чиито родители са "спящи" руски агенти. Тяхното прикритие е било толкова дълбоко, че децата не говорят руски език и според Кремъл едва в самолета  са разбрали, че са руснаци.

Двама от руските десиденти съобщиха в първите си изявления, че обмислят връщането си в Русия, пише Ройтерс. За Иля Яшин, който беше арестуван за критики към президента Владимир Путин през 2022 година, цената е прекалено висока.

"За мен от емоционална гледна точка е много трудно, защото разбрахна каква цена съм освободен - човек, който е извършил кърваво престъпление", коментира той в Бон, визирайки освобождаването на Красиков.

Яшин е категоричен, че е щастлив да види семейството си и приятелите си, с които не е имал контакти, но и че смята, че мястото му е в Русия. "Посветилсъм живота си на моята родина", допълни още той.

Всички ние имаме желание да се върнем, подкрепи го и Андрей Пивоваров, който също беше освободен през седмицата. "Определено искам да бъда в Русия - аз съм руски политика и  това е много важно за мен", допълни още той.

Пивоваров смята, че руските власти няма да допуснат неговото завръщане, въпреки че той го желае.

Размяната на затворници първоначално беше приета с позитивно - тя първата толкова мащабна от времето на Студената война насам. След това обаче медиите анализираха списъците с освободените затворници. Направи впечатление и че Путин лично посрещна освободените с червен килим на летището.

Анализатори бяха категорични - това е лична победа за руския президент, който показа на своята агентура, че каквото и да извършат на Запад, Москва ще застане зад тях. Кандидатът за президент на САЩ от републиканската партия Доналд Тръмп поздрави руския президент за успеха, наричайки обмена "ужасна, ужасна сделка" за Запада.

Той също отбеляза, че са пуснати убийци за сметка на невинно задържани.

Според медийни публикации германският външен министър на страната Аналена Бербок е била против пускането на Красиков. Той обаче е бил най-желаният от Кремъл затворник и  срещу него е било предложено освобождаването на Гершкович, отбеляза The Insider. Източници на изданието твърдят, че в Берлин са били склонни да обсъдят освобождаването на агента от ФСБ единствено за Алексей Навални, който обаче почина в затвора.

В крайна сметка Германия се е съгласила на размяната под натиск от САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 04.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още