fallback

Задават се нови избори: ИТН и ГЕРБ-СДС не се споразумяха

Подкрепа за кабинет с третия мандат така и не беше получена

14:32 | 03.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

България отива на поредни предсрочни избори, след като от срещата на представители на "Има такъв народ" и ГЕРБ-СДС стана ясно, че подкрепа за кабинет с третия мандат не е получена, пише БНР.

Парламентът е фрагментиран, има 38 независими депутати, което създава риск за стабилността на мнозинството, коментира депутатът от ГЕРБ Деница Сачева. По думите ѝ и според Росен Желязков от ГЕРБ разговорът с ИТН е дал добра основа за разговори в 51-вия парламент.

"Когато се фокусираме върху политики и избягаме от персоналната фиксация - дали към политически или физически персонажи, тогава виждаме колко много сме "за", а обратното - виждаме колко много сме против", коментира Желязков.

"Всичко това, което ни обединява, не възниква днес, на 3 август. То беше със същата степен на валидност и на 19 юни, когато ИТН каза, че няма да подкрепи първия мандат и съответно ще поиска директно третия мандат. Още в началото на днешния разговор казахме, че устойчиво правителство може да почива тогава, когато се случва върху конкретни принципи“, посочи Сачева.

След срещата Станислав Балабанов от ИТН каза, че виновник за провала на третия мандат е Бойко Борисов: "Сянката, която е надвиснала над лидера на първата политическа сила, може би за пореден път скри желанието за експертиза на неговите представители. Аз се съмнявам българските граждани да посетят личните партийни интереси на конкретни хора, оставили в блатото на задкулисието идеите за реформи. Тежка ще бъде политическата отговорност на Бойко Борисов, която пое днес. В крайна сметка ще си носи пълните последствия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 03.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още