fallback

След срещата с ИТН: "Възраждане" не подкрепя правителство с представители на ГЕРБ и ДПС

ИТН и "Възраждане" откриха допирни точки, но остават коренните различия за външната политика

17:45 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

"Възраждане" няма да подкрепи правителство, в което има представители на ГЕРБ и ДПС или е подкрепено от представители на ГЕРБ и ДПС. Това заяви Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", по време на среща с представителите на "Има такъв народ", с които обсъждат възможностите за подкрепа за правителство с третия мандат.

Повече от два часа  "Има такъв народ" и "Възраждане" обсъждаха основните приоритети в краткосрочен план, предава БТА. Двете партии откриха допирни точки по темите с референдумите, антикорупционно законодателство, образованието, здравеопазването, енергетиката, но коренни различия в сектора на външната политика. Остават различията за членството в НАТО и военните бази на съюзниците у нас. Разминавания има и при визиите на партиите за фигурата на главния прокурор.

Станислав Балабанов, заместник-председател на парламентарната група на ИТН, определи срещата им като "конструктивна" и обобщи, че имат безапелационна подкрепа за националните референдуми, антикорупционно законодателство, 100% без Пеевски, както и за приоритетите, свързани с образованието, здравеопазването, енергетиката.

От ИТН поставиха въпроса за необходимостта от професионална дискусия за изготвяне на нов Наказателен кодекс, както и въпроси, свързани с правилата за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията и попълването на контролните органи. Двете партии изтъкнаха като общо отношението им към референдумите.

По отношение на промените в Гражданския процесуален кодекс от „Възраждане“ настояха за по-лесен достъп на гражданите до съда, както и за пълна отмяна на дейността на частните съдебни изпълнители.

Костадин Костадинов коментира, че министърът на правосъдието е „церемониалмайстор“ и посочи, че има държави, в които министърът на правосъдието е главен прокурор. Костадинов се обяви категорично за премахване на института главен прокурор. Тошко Йорданов каза, че те имат идея за пряко избиране на главния прокурор. 

Павела Митова констатира, че имат доста широка подкрепа между двете политически формации на тема "Енергетика".

От ИТН настояха за данъчни облекчения за работещи и учещи родители. 

Димитър Гърдев, дипломат и експерт по международни отношения от ИТН, коментира основното различие между ИТН и "Възраждане", а именно въпросът за излизане от НАТО и ЕС. Ако има референдум за излизане от НАТО, ние ще гласуваме против, заяви Гърдев.

Бяха разгледани още темите за разполагането на чуждите военни бази, за Република Северна Македония, за държавния бюджет и данъчната политика на държавата. 

„Имаме различия, които явно за "Възраждане" са непреодолими, това е тяхно право“, коментира пред журналисти след края на разговорите Тошко Йорданов. Според него има два подхода – „единият е има проблем, търси се решение, и се намират общите неща. Вторият – имаме различия, подхождаме идеологически и не разрешаваме проблема, защото някога в бъдеще ще се решат“, обясни той.

Днес предстои и разговор на ИТН с "Продължаваме промяната - Демократична България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още