fallback

След срещата със социалистите „Има такъв народ“ преброиха 66 съмишленици

„БСП за България“ и ИТН са единодушни по отношение на демографската криза, енергетиката, здравеопазването и Северна Македония

18:05 | 01.08.24 г.

„Има такъв народ“ и „БСП за България“ откриха допирни точки след разговорите си за сформиране на правителство с третия мандат.

„Сумарно до момента вече имаме 66 народни представители или първа политическа сила в този парламент от държавници, които искат да работят веднага за обществото“, каза след края на срещата Станислав Балабанов, предаде БТА. ИТН вече получи подкрепа от лоялните на Ахмед Доган независими депутати от ДПС и от независимите от „Величие“, близки до Николай Марков. 

ИТН успя до момента да постигне над 55% от целта, остават изключително важните разговори следващите дни, допълни Балабанов.

Според председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов сега трябва да се открият общите точки, после в работни групи, в които са представители на политическите сили, подкрепящи редовно правителство, да се изработи конкретика по темите. 

Като цяло имаме еднакви цели за съставяне на кабинет, тежестта сякаш сега пада върху плещите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ, каза Йорданов по време на разговорите.

Според председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов вижданията на двете формации съвпадат по отношение на демографската криза, енергетиката, здравеопазването и Северна Македония.

Най-важното е, че водещо е общото разбиране за редовен кабинет, тъй като не е нормално за три години шест пъти да се отива на предсрочни парламентарни избори, каза Гуцанов.

Той отбеляза, че БСП спазва стриктно устава си и ако на втори разговори се види, че има реалните гласове за сформиране на редовен кабинет, ще бъде свикан Националният съвет, който ще вземе окончателното решение за подкрепа.

На срещата днес двете страни обсъдиха и номинациите за еврокомисари с оглед на сроковете, които вече текат, както и нуждата страната ни да излъчи свой еврокомисар със сериозен ресор. 

Евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова напомни, че до 30 август трябва да бъдат представени кандидатурите за еврокомисар, затова е необходимо да се вземе политически обосновано решение за какъв ресор ще се бори България.

Предстоят срещите на ИТН с „Възраждане“, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му ще участва в разговорите, но няма да подкрепи правителство с третия мандат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още