fallback

Великобритания върви по швейцарския път на отношения с ЕС

Голямата разлика е подходът към свободното движение на хора

15:00 | 03.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Това е нещото, което никой не искаше да се случи. Но все пак сега то може да стане факт, пишат за Politico Антонина Цимерман и Джон Стоун.

Брюксел мрази отношенията си с Швейцария: сложна плетеница от над 120 различни двустранни споразумения, които изглежда постоянно подлежат на предоговаряне.

Когато преговорите за Brexit започнаха през 2017 г., както Обединеното кралство, така и ЕС бяха решени да не повтарят бъркотията от договори, която поставя алпийската нация с единия крак в единния пазар, а с другия - извън него.

Но превъртаме бързо към 2024 г. и виждаме признаци, че Великобритания може да започне да изглежда по-скоро швейцарска - просто без планини, часовници с кукувица или гастрономическо фондю (и с по-лош обществен транспорт).

„ЕС наистина не харесва швейцарския модел и има много ниско мнение за него. Така че те всъщност не искат британците да имат нещо подобно на него“, казва Чарлз Грант, директор на Центъра за европейска реформа, базиран в Лондон аналитичен център.

И все пак има аргумент, че „в много дългосрочен план отношенията с Обединеното кралство ще бъдат специфична, уникална институционална структура, по-скоро като швейцарската“, добавя той, като структурата на Берн ще служи „косвено“ като модел.

За разлика от Норвегия, Исландия или Лихтенщайн, които имат „готови“ споразумения с ЕС като членове на Европейското икономическо пространство, Швейцария участва във вътрешния пазар по свой начин: сектор по сектор - като остават някои дупки в области като услуги и взаимно признаване на продуктовите стандарти.

По време на преговорите за Brexit такъв смесен „швейцарски вариант“ беше строго забранен. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние редовно критикува опитите за „избирателност“ и изготви известната „диаграма на стъпките“, която изглежда насочи Обединеното кралство към по-подреден набор от готови опции.

В крайна сметка Борис Джонсън избра най-трудната сделка за Brexit, която се предлагаше: просто споразумение за свободна търговия.

Но новото лейбъристко правителство на Великобритания вижда нещата малко по-различно. Министър-председателят Кийр Стармър иска да подпише санитарно и фитосанитарно споразумение с ЕС (SPS) - привеждайки Обединеното кралство в съответствие с единния пазар на храни и селско стопанство и премахвайки част от най-лошата гранична бюрокрация.

Въпреки постоянната си бдителност срещу избирателността Брюксел изглежда отворен към идеята за SPS, което би облагодетелствало както търговците от ЕС, така и британските, въпреки че Комисията предупреди, че това ще доведе до приемане на правилата на ЕС и на ролята на Европейския съд.

Лейбъристите също така индикираха, че искат да възприемат подобен подход в други сектори, като химикалите са начело в списъка. Взаимното признаване на професионалните квалификации също е заявена цел, докато енергията е друга възможност, широко обсъждана като опция в политическите кръгове.

Ако Брюксел може да бъде убеден да направи всичко това възможно, резултатът може да започне да прилича малко на членство в единния пазар сектор по сектор, макар и със значително по-ограничен обхват от швейцарското споразумение.

„В общи линии може да започне да прилича на швейцарския модел“, посочва Грант, въпреки че отбелязва, че споразуменията на Швейцария обхващат много повече сектори, включително промишлени стоки.

Една дебела червена линия, разделяща британския и швейцарския подход, е отношението им към свободното движение на хора.

„Не съм сигурна, че Обединеното кралство е подготвено за това какво означават отношения като швейцарските за страната, защото Швейцария трябваше да приеме четирите свободи, трябваше да въведе свободно движение на хора“, коментира Стефани Валтер, професор по международни отношения и политическа икономия в университета на Цюрих. „И това беше една от основните точки в кампанията за Brexit, която хората не искаха.“

Това отхвърляне на свободното движение се счита за политическа необходимост от почти всеки, който е фактор в британския парламент и значително ограничава достъпа до пазара, който Брюксел е готов да даде на Обединеното кралство.

Но в по-широк план британският проблем напомня опасенията на самата Швейцария относно имиграцията.

Преговорите между Берн и Брюксел се разпаднаха през 2021 г., когато Швейцария напусна разговорите за ключовото споразумение за партньорство. Кои бяха основните проблеми, които доведоха до задънената улица? Дали на командированите работници от ЕС трябва да се позволи да подбиват швейцарските заплати; достъпът на мигранти от ЕС до швейцарската социална система; и държавната помощ.

Последствията бяха толкова драматични, че Financial Times предупреди, че ще доведат до „забавен Швекзит“.

Сега, след като двете страни подновиха преговорите, дипломати казаха, че свободата на движение остава един от най-трудните въпроси. Въпреки че е постигнат „забележим напредък“ по институционалните въпроси и държавната помощ, говорител на ЕК каза, че е „наложително“ да продължим да работим „по други области като свободното движение на хора“.

Междувременно Берн и Брюксел се оказаха в преговорен омагьосан кръг.

„Всеки път, когато законите на ЕС се променят, швейцарските закони трябва да бъдат актуализирани, за да се съобразят“, посочва Валтер. „Това не е автоматичен процес и това го прави много тромав.“ Това доведе през последните години до „разрушаване на двустранните отношения“ – с развитието на правото на ЕС споразуменията „стават спорни, защото все повече нови продукти няма да бъдат сертифицирани“.

Както и в Швейцария, вечните преговори вероятно ще бъдат съдбата на Великобритания. Brexit все още е поляризиращ въпрос в Лондон, където мажоритарната политическа система води до драматични промени в държавната политика при смяна на властта, както наскоро при категоричната победа на лейбъристите над торите на последните избори.

Има всички шансове следващото правителство на консерваторите да има свои собствени, различни възгледи за това как трябва да изглеждат отношенията с ЕС и отново да поиска връщане на масата за преговори. Следващото лейбъристко правителство след него - също.

Вероятно въртележката на предоговарянето ще продължи безкрайно по истински швейцарски начин.

За да се справи, Лондон ще трябва да гледа и да се учи от Берн. Това е посланието, което някои наблюдатели на Брюксел се опитват да предадат на британското правителство.

„Често е доста впечатляващо колко мащабни са мисиите на трети страни в рамките на Европейския съюз и количеството ресурси, които те влагат“, отбеляза Дейвид Финимор, професор в департамента за управление след Brexit в университета Куинс в Белфаст, по време на изслушване в парламентарна комисия на Обединеното кралство по-рано през годината.

Професор Саймън Ашърууд от Open University, свидетелствайки на същата сесия, добави: „Трябва да има възможно най-голямо представителство на всеки етап, така че когато стигнете до аспектите след приемане на законодателството, да сте избегнали необходимостта от по-драстични действия. След като се стигне до текстовете, става по-трудно да се променят съществуващите такива, отколкото да се вграждат идеи в тях в самия процес.“

В крайна сметка Обединеното кралство може да се окаже със споразумение, което нито една от страните никога не е искала поради същите причини като Швейцария: тромав „двустранен път“, който лъкатуши, без всъщност да стигне до никъде.

„В отношенията на ЕС със съседите нещата се случват на вълни“, изтъква Дейвид Хениг, директор на проекта за търговска политика на Обединеното кралство в аналитичния център ECIPE. „Нищо от това никога не идва лесно.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 03.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още