fallback

Британските лейбъристи имат проблем с крайната десница

Убийството с нож на три деца в Саутпорт ясно демонстрира това

13:38 | 01.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

По-малко от месец след идването на власт на новото лейбъристко правителство на Обединеното кралство се случи неописуема трагедия, пише за Politico Андрю Макдонълд.

В крайморския град Саутпорт, разположен в Северозападна Англия, точно до Ливърпул, три момиченца - Бийб Кинг (6), Елси Дот Станкоум (7) и Алис Дасилва Агиар (9) - бяха убити в при нападение с нож срещу тематичен клас по танци, посветен на Тейлър Суифт.

17-годишен бе задържан от полицията. Но в съответствие с обичайната практика на британската полиция заподозреният не е назован.

Това е информационна празнота, към която бяха насочени крайнодесни конспирации за прикриване на извършителя - и бързо предизвикаха насилие.

Във вторник голяма тълпа, за която полицията каза, че е свързана с крайната националистическа Английска отбранителна лига (EDL), обстреля джамия, подпали полицейски коли и нападна полицаи в Саутпорт. Петдесет и трима служители са били лекувани за наранявания, като 27 са откарани в болница. Арестувани са четирима мъже.

Още безредици последваха в сряда вечерта. Протестиращите замеряха с факли офиса на премиера на „Даунинг стрийт" 10, а на 300 мили на североизток други хвърляха отломки по полицията в град Хартлипул.

Протестите бяха бързо осъдени от новия министър-председател на Великобритания Киър Стармър като „разбойничество“ и като обида към скърбящата общност. „Те ще усетят цялата сила на закона“, обеща той.

Отвъд незабавните арести обаче конфронтацията с крайната десница сега представлява ранен, неотложен проблем за правителството на Стармър.

Безредиците бяха второто събиране, свързано с крайнодясна активност в рамките на по-малко от седмица, след като десетки хиляди поддръжници на активиста и основател на EDL Томи Робинсън изпълниха площад „Трафалгар" в Лондон в събота. Нападение с нож срещу униформен войник по-рано този месец също представляваше обединителен момент за крайнодесните.

Докато лейбъристите търсят отговор, нещата се усложняват от Найджъл Фараж, лидер на популистката партия Reform UK и новоизбран член на парламента.

Нито лейбъристите, нито торите преди тях успяха да спрат възхода на политик, който многократно се дистанцира от крайната десница – като същевременно възприема някои от нейните по-популярни наративи.

Фараж прекара последните 24 часа, отхвърляйки твърденията, че е подстрекавал безредиците във вторник с видео, публикувано в X само часове преди бунтовете. В него той запита защо инцидентът в Саутпорт не се третира като „терористичен“ и предположи, че „истината“ за самоличността на заподозрения умишлено се укрива.

„Просто задавам въпроси, защото съм поразен, че всеки път, когато се случи нещо ужасяващо, ни казват, че не е тероризъм или че е свързано с психическо здраве, че няма за какво да се тревожим“, каза той по-късно в шоуто си GB News.

Вицепремиерът Анджела Рейнър каза, че Фараж не трябва да „раздухва тези фалшиви новини онлайн“, докато Брендън Кокс – вдовец на депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс, която беше убита от човек с крайнодесни възгледи – отиде много по-далеч.

Той каза пред BBC, че коментарите на Фараж го превръщат в „Томи Робинсън в костюм“, препратка към основателя на крайнодясната, антиислямска EDL.

Фараж каза пред информационната агенция PA, че подобно сравнение е „жалко“. Лидерът на Reform UK дълго време се държеше на разстояние от Робинсън, дори напусна старата си партия UKIP през 2018 г. заради „фиксацията“ на тогавашното ѝ ръководство към него. Критиците на Фараж обаче твърдят, че коментарите му относно нападението с нож придават вид парламентарна легитимност на възгледи, които преди това биха останали в периферията на британската политика.

Reform UK постигна добри резултати на изборите през юли - спечели 14 процента от гласовете и пет депутатски места - което направи лидерът ѝ по-труден за отхвърляне като маргинална фигура.

Новият депутат от Лейбъристката партия Джош Саймънс, който ръководи аналитичният център Labour Together, който възложи работа по противодействие на популистката десница, каза, че партията му трябва да продължи да „изобличава нелепата омраза“ и „да има смелостта да отговори на насилието с любов и подкрепа“.

Междувременно лейбъристите са изправени пред призиви за ограничаване на методите, използвани от британската крайна десница – но и тук има малко лесни начини.

„Дезинформацията се разпространи като горски пожар онлайн, подхранвайки непроверени разкази за заподозрения, неговия произход и мотивация“, каза директорът „Анализи" на организацията „Надежда вместо омраза“ Джо Мълхол.

Новото правителство може да се опита да се противопостави на дезинформацията в социалните медийни платформи като X, където процъфтяват фалшивите новини за атаката. Законът за онлайн безопасност на Обединеното кралство, предложен от консерваторите, е в процес на прилагане.

Но законът не урежда премахването на конкретни части от съдържание. Вместо това става въпрос за държане на платформите отговорни в по-широк смисъл – момент, който служители на Ofcom многократно са се опитвали да подчертаят пред депутатите. Въпреки че нямат текущи планове, лейбъристите биха могли да се опитат да разширят законодателството в тази област.

Някои, включително бившият първи министър на Шотландия Хамза Юсаф, призоваха правителството на Стармър да отиде много по-далеч и да забрани Английската отбранителна лига. Рейнър каза пред LBC в сряда, че вътрешният министър Ивет Купър ще разгледа предложението.

Други казват, че лейбъристите трябва да работят неуморно за да стигнат до първопричините за популярността на крайната десница.

„Крайнодесният и десният популизъм успяват, когато убедят прилична част от мнозинството, че традиционната политиката не работи в негова полза и има нужда от нещо по-радикално“, коментира Хари Куилтър-Пинър, изпълнителен директор на ляво ориентираният аналитичен център IPPR, който е близък до лейбъристите. „Голямото нещо, за което прогресистите в Обединеното кралство трябва да помислят, е как да се върнем към момент, в който огромното мнозинство от хората смятат, че традиционната политика служи на техните интереси“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Политика виж още