fallback

ИТН вече има подкрепа от 48 депутати след срещата с независимите от ДПС

ДПС без Пеевски обаче ще изчакат и следващите срещи на „Има такъв народ“ с партиите в парламента

18:08 | 31.07.24 г.

„Има такъв народ“ (ИТН) получи подкрепа за сформиране на експертно правителство с третия мандат от независимите депутати, напуснали парламентарната група на ДПС.

Народните представители от партията на Слави Трифонов започнаха срещите си за търсене на мнозинство сред малките партии, като всички разговори са открити за медиите. Преди ден те преговаряха с двете половини на разпадналата се парламентарна група на „Величие“. Те получиха подкрепа от депутатите, приближени до Николай Марков, но не и от тези, лоялни на основателя на „Величие“ Ивелин Михайлов.

Днес се проведе срещата на ИТН с групата независими депутати, напуснали парламентарната група на ДПС след конфликта с Делян Пеевски около възможността за подкрепа на правителство с първия мандат, и верни на Ахмед Доган.

„Мнозинството за съставяне на правителство с третия мандат след днешната среща нарасна на 48 души“, каза заместник-председателят на ИТН Станислав Балабанов след края на срещата, предаде БТА.

„От днешната среща можем да кажем, че до много голяма степен има съвпадение във визията и приоритетите ни с ИТН“, каза пред журналисти в парламента Джевдет Чакъров (съпредседател на ДПС, но нечленуващ в парламентарната група на партията). По думите му става въпрос за принципен разговор, за представяне на цели и приоритети в рамките на евроатлантическата ориентация. Ако се състави правителство, макар и да са минимални шансовете, би било добре то да е с ясен хоризонт, с отговорности и възможности, ако не – нека тези срещи в диалогична среда да са първите стъпки в 51-вия парламент да намерим изход от тази критична ситуация, каза Чакъров.

Като приоритет той постави съдебната реформа, а сходства с ИТН има и по отношение на националната сигурност, енергетиката, демографската криза. От „Има такъв народ“ предлагат промени в Закона за съдебната власт, с които да се ограничат правомощията на главния прокурор, да се премахне практиката за командироване на съдии. 

Всъщност именно тези теми бяха залегнали в отхвърлените от Конституционния съд промени в основния закон, за които настояваха „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) в 49-ото Народно събрание.

„Има такъв народ“ и лоялните на Ахмед Доган депутати се обединиха и около идеята за запазване на плоския данък. Чакъров обаче посочи, че ще изчакат и следващите срещи, които „Има такъв народ“ ще проведат, за да видят каква ще е тенденцията.

Изпратени са покани от страна на ИТН до парламентарните групи на БСП, „Възраждане“, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, като срещите са насрочени за четвъртък, петък и събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още