fallback

Шансовете на ИТН да съставят правителство изтъняха още в първия ден на преговори

Партията получи отказ от ГЕРБ-СДС, ДПС на Делян Пеевски и отцепилите се от „Величие“

16:13 | 30.07.24 г. 4

Преговорите на „Има такъв народ“ (ИТН) с парламентарно представените партии за съставяне на експертно правителство започнаха с неуспех.

След като от парламентарната група на ДПС с председател Делян Пеевски отказаха да преговарят за правителство с представителите на ИТН, Деница Сачева от ГЕРБ-СДС потвърди отказа на формацията да участва в разговори за кабинет с третия мандат, а отцепниците от „Величие“ също отхвърлиха тази възможност.

В духа на прозрачност, заявен от председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, срещите за сформиране на кабинет се случват в присъствието на медии. „Има такъв народ“ започнаха с покана към шестимата представители на вече разпадналата се група на „Величие“, близки до основателя на партията Ивелин Михайлов. На срещата обаче се появи единствено депутатът Красимира Катинчарова, която постави идеята за построяване на АЕЦ „Белене“ заедно с Украйна като ултиматум за подкрепа на експертното правителство.

Според Тошко Йорданов е невъзможно това да се случи в рамките на преговорния процес и без мнението на експерти.

„Разговорът премина в очакван за мен тон. В този парламент ние не се радваме на отношение като равни политически играчи. Не очакваме нищо, освен политическо високомерие в този парламент, който е пълен с играчи, които според нас са вече компрометирани. В този смисъл няма да подкрепим такова правителство“, каза след срещата Катинчарова, цитирана от БНР.

Отказът на ГЕРБ-СДС да участва в преговори беше заявен от депутата Деница Сачева преди началото на заседанието на Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

„Многократно сме казали, че няма да подкрепяме други мандати, освен първия“, каза тя, цитирана от БНТ.

За 17:30 ч. е насрочена срещата с другата половина от независимите депутати от „Величие“, лоялни на Николай Марков, а срещата с независимите, напуснали ДПС и верни на Ахмед Доган, ще се проведе утре.

Преди ден до медиите беше разпратена позиция от пресцентъра на ДПС от името на Делян Пеевски, в която се посочва, че партията няма да участва в разговорите за третия мандат, защото не приема „с евтин популизъм и клишета да се губи ценно политическо време на страната“.

Позицията на „Възраждане“ е, че президентът не е дал третия мандат на тях, защото са имали готовност да предоставят „правителство за народа“. В своя публикация във Facebook преди ден лидерът на партията Костадин Костадинов обяви, че „Възраждане“ ще получи мандат, когато стане първа или втора политическа сила. Очаква се партията да не участва в разговорите за третия мандат.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ ще преценят на среща тази вечер как да постъпят. В интервю пред БНР в неделя съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов обяви, че при покана за разговори формацията ще се отзове, за да видят какви са предлаганите варианти.

Единствено „БСП за България“ заявиха категорично желание да участват в разговори с „Има такъв народ“.

„Приемаме третия мандат като мандат на парламента. Надяваме се той да бъде използван за връщане на диалога между политическите партии и да се стигне до пресечна точка за приоритети за развитието на страната ни“, каза преди ден председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов, цитиран от БТА.

Предвид всичко това е малко вероятно „Има такъв народ“ да съберат необходимата подкрепа за съставянето на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още