fallback

Китай и Русия оспорват нови претенции на САЩ за морското дъно

Вашингтон има интерес към морско дъно, което би добавило около 1 млн. кв. км към континенталния шелф на страната в Берингово море, Атлантическия океан, Тихия океан и Мексиканския залив

21:41 | 30.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Американските претенции към голяма част от морското дъно – и потенциално ресурсите, заровени под него – нямат основание в международното законодателство и трябва да бъдат отхвърлени. Това става ясно от официални представители на Китай и Русия, цитирани от Bloomberg.

Коментарите бяха направени в рамките на дебат по време на сесия на Международния орган за морското дъно в Кингстън, Ямайка. Те са в отговор на скорошни претенции от страна на САЩ, които биха добавили около 1 млн. кв. км към континенталния шелф на страната в Берингово море, Атлантическия океан, Тихия океан и Мексиканския залив.

Карта с исканията на САЩ. Графика: Bloomberg LP

Страните, които са ратифицирали Конвенцията на ООН за закона за моретата от 1982 г., преминават през продължителен международен процес за достигане на споразумение за това къде са подводните граници на континенталния им шелф. Тези разграничения са от ключово значение, тъй като ексклузивните икономически права за потенциално богати ресурси по морското дъно се основават на тях. Русия, Канада и Дания – от името на Гренландия, досега са заявили конкурентни претенции към зони в Арктика например, тъй като климатичните промени дават по-голям достъп до региона и позволяват увеличение на морския трафик и проучванията.

От международния орган не посочват имената на делегатите, когато говорят от името на страната си. Но представителите са били категорични в защитаването на позицията на страната си.

САЩ не са ратифицирали конвенцията на ООН и едностранни претенции застрашават крехкия международен баланс, както и интегритета на текста, е казал представителят на Русия. Делегатът е посочил още, че страната му отхвърля избирателния подход на Вашингтон към международните закони.

От своя страна, китайският делегат е заявил, че САЩ нямат правото да предявяват такива искания едностранно и не могат да очакват да се възползват от преимуществата на конвенцията, без да са я ратифицирали. Той също така определи ресурсите на дъното като общо наследство на човечеството и всеки акт, който ги застрашава, не трябва да бъде приеман. Пекин ратифицира документа на ООН през 1996 г.

Русия и Китай все повече припокриват международните си позиции, включително тези в Арктика. Този месец от Пентагона публикуваха нов доклад „Арктическа стратегия“, който подчертава рисковете от подобно сътрудничество за САЩ. Три дни по-късно Вашингтон засече руски и китайски бомбардировачи да летят заедно край бреговете на Аляска за първи път.

Американският представител Грегъри Обраян защити позицията на страната си по отношение на континенталния шелф и заяви, че тя следва буквата на конвенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още