fallback

Роберт Фицо: ЕС се нуждае от Русия, ако иска да се откаже от тоталното влияние на САЩ

Словашкият премиер заплаши Украйна, че ще спре доставките на дизел, ако транзитът на "Лукойл" не бъде подновен

21:01 | 29.07.24 г. 4
Автор - снимка
Създател

ЕС ще се нуждае от Русия, ако иска да се откаже от тоталното влияние на САЩ, каза във видеобръщение словашкият премиер Роберт Фицо. Според него общността ще има нужда от сътрудничеството на Москва за доставката на суровини. Затова и войвната трябва приключи, без нереалните цели Русия да бъде сложена на колене.

Роберт Фицо предупреждава още, че санкциите, които въведе Украйна срещу "Лукойл" не се отразяват на Русия, а на ЕС, както и, че Словакия ще спре доставките на дизел, ако не бъде подновен транзитът на петрола на руския гигант през територията на Украйна.

Словашката Slovnaft, която е част от унгарската MOL, доставя около 1/10 от дизела, който се потребява в Украйна.

Фицо коментира още, че е предложил технически решения за подновяване на транзита на украинския премиер Денис Шмихал, което включва няколко държави, но без да дава подробности.

В края на миналата седмица Унгария коментира, че има няколко решения, включително и държава, която не е под санкции да помогне за доставките. Будапеща обвини Украйна, че спреният транзит е изнудване за "двете държави, които работят за мир". Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обаче беше категоричен пред Ройтерс, че Киев не изнудва Унгария и Словакия, а налага санкции срещу руския петролен гигант заради войната в Украйна.

"И със сигурност Унгария и Словакия не се изявяват като истински миротворци и не настояват за мир и справедливост, а настояват единствено за отстъпки пред Русия", отбеляза той и посочи, че двете държави държат коренно различна линия по войната на Русия от останалите в ЕС..

Подоляк препоръча на Унгария и Словакия да настояват Москва да спре да обстрелва енергийната инфраструктра на Украйна, вместо да търсят начини да се обвържат все повече с доставки на руски суровини. Близо половината от генериращите мощности на Украйна са извън строя след обстрелите с ракети и дронове от пролетта насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още