fallback

ИТН получи третия мандат и ще подходи „практично и с разум“

Процесът по преговорите ще бъде изключително прозрачен, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

12:30 | 29.07.24 г.

Президентът Румен Радев връчи на „Има такъв народ“ (ИТН) третия проучвателен мандат за сформиране на правителство.

Още от самото начало отстоявате позицията за надпартиен експертен кабинет, каза Радев.

Той припомни, че партията няма задължение да излъчи още днес министър-председател, а може да го направи след разговори с останалите политически сили.

„Според нас отговорността на третия мандат е дори по-голяма от първите два мандата. Ще подходим изключително практично и с разум“, каза Тошко Йорданов.

Той посочи, че ще проведат разговори с всички парламентарно представени партии, но и с независимите депутати.

„Процесът ще бъде изключително прозрачен, пред очите на всички. Няма да има възможност за тълкувание на това, което се случва“, каза още Йорданов и допълни, че ще започнат с разговорите още утре.

„На срещите ще обсъждаме приоритети, проблеми, начините и сроковете за тяхното решаване, ако постигнем съгласие, след това ще се води разговор за състав за кабинет и кои ще са хората, които ще изпълняват съответната програма“, каза Йорданов пред журналисти, цитиран от БТА, след срещата с президента.

Той заяви, че се надява до края на седмицата да има представа възможно ли е да се реализира третият мандат.

„Няма политическа партия или политически представител в парламента, който да не е казал, че отиването на избори не е най-доброто решение. Няма политически представител, който да не е казал, че пред страната има конкретни проблеми и трябва да ги решим“, каза още Йорданов.

Срещите с депутатите от различните парламентарни групи ще са открити за медиите, допълни той.

Президентът избра ИТН, след като ГЕРБ-СДС не успяха да съберат парламентарна подкрепа за кабинет с премиер Росен Желязков и министри, познати от предходни правителства на Бойко Борисов. Вторият мандат на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) също остана неизпълнен, след като коалицията предложи декларация с мерки срещу корупцията, която партиите да подкрепят, преди да се пристъпи към състав на правителство. Тъй като не намериха търсената подкрепа, представителите на ПП-ДБ върнаха мандата неизпълнен.

Още в началото на работата на 50-ото Народно събрание ИТН обявиха, че няма да подкрепят правителства с първия и втория мандат, но ще предложат експертен кабинет, ако третият мандат бъде даден на тях.

ГЕРБ-СДС вече многократно заявиха, че няма да подкрепят кабинет, сформиран с втория или третия мандат.

Пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов заяви, че ако формацията получи покана за разговори с третия мандат, ще се отзове, за да видят какъв е предлаганият вариант.

Това не е първият път, в който „Има такъв народ“ получават възможност да сътавят кабинет. През март 2023 г. Радев отново избра тях като партия, на която да връчи третия проучвателен мандат, но тогава те го върнаха неизпълнен. През 2021 г. ИТН спечелиха изборите и като първа политическа сила предложиха правителство с премиер Пламен Николов, но по-късно предложеният кабинет беше оттеглен.

Текстът е обновен в 13:10 ч. на 29 юли 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още