fallback

Руски и беларуски спортисти, подкрепящи войната срещу Украйна, все пак са на Олимпиадата

Според организацията Global Rights Compliance 33 от 57 атлети, обявени за допустими от МОК, са такива

14:01 | 31.07.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Трио от спортисти, които публично подкрепиха войната на Кремъл в Украйна, ще се състезават на Олимпийските игри в Париж въпреки правилата, изискващи неутралитет, пише Дария Мешчерякова за Politico.

Правилата на Международния олимпийски комитет (МОК) позволяват на руски и беларуски спортисти да се състезават само ако не подкрепят активно войната или не работят за армията или апаратите за национална сигурност на нито една от страните.

Повечето от случаите около участващите спортисти включват харесване или споделяне на публикации в социалните медии в подкрепа на войната.

Сред онези, които са харесали или споделили съдържание, популяризиращо пълномащабната инвазия, която Русия започна през 2022 г., са тенисистките Елена Веснина и Даяна Шнайдер, както и колоездачката Алена Иванченко, всички от които приеха покани да се състезават в Париж.

Украинците обвиняват и състезателката по батут Анжела Бладцева заради видеоклипове в социалните медии, забелязани от украински медии, показващи как се състезава на фона на проруски военни символи. Бладцева също ще участва на Летните олимпийски игри.

Освен това шефът на руския тенис Шамил Тарпищев, който активно подкрепи мобилизирането на спортистите на страната във войната срещу Украйна, е напът да присъства на игрите, според руската информационна агенция ТАСС.

Това участие ядоса украински официални лица и спортисти, много от които прекараха подготовката за игрите под постоянната заплаха от военни действия, тренирайки при сирените за въздушна атака и вероятността от ракетни удари.

„Имаме много спортисти, които в момента са на фронта или в Националната гвардия. Някои дори загинаха“, каза Виталий Дуброва, главен треньор по джудо на Украйна, в интервю за Politico.

Рязко ограничено руското участие

Петнадесет руски спортисти се отправят към Париж, за да се състезават като „неутрални“, тъй като през 2023 г. МОК забрани на руснаци и беларуси да представят своите страни на Олимпиадата, след като Москва обяви планове да анексира части от Украйна в противоречие с международното право (Беларус е в съюз с Русия). МОК каза, че заграбването на земя „представлява нарушение на Олимпийската харта, защото нарушава териториалната цялост [на Украйна]“.

Макар че МОК създаде група за скрининг, натоварена с одобряването на спортисти за участие, някои изглежда са се промъкнали. Разследване на базираната в Холандия организация Global Rights Compliance на руски и беларуски спортисти установи, че 33 от 57 руски и беларуски спортисти, обявени за допустими, всъщност са подкрепили войната в Украйна.

Politico се свърза с МОК, въпросните спортисти и Тарпищев за коментар. Руските власти не отговориха на искането за коментар.

Но не всички спортисти, които са обявени за допустими, присъстват на игрите. Няколко руски борци и джудисти, които подкрепиха войната в социалните медии, получиха разрешение да участват в игрите, но впоследствие отказаха. Един гребец каза пред руската телевизия "Мач", че Кремъл компенсира състезателите, които са се отказали от участие.

Руската пропагандна машина атакува онези, които са решили да участват. Ирина Винер, президент на Руската федерация по художествена гимнастика, каза пред руската държавна медия РИА Новости, че неутралните руски спортисти са „предатели“. Тя каза, че само бездомните спортисти се състезават без знаме и химн.

Множество руски и беларуски тенисисти, включително бившата топ състезателка на сингъл при жените Виктория Азаренка, се отказаха от Париж 2024, като се позоваха на контузии и натоварени графици.

Те обаче са заявили участие в турнира Мубадала Сити Оупън в столицата на Съединените щати Вашингтон, който съвпада с Олимпиадата.

Украйна лобира за изключване на Русия

Най-малко 487 украински спортисти и треньори са били убити по време на войната, според Министерството на младежта и спорта на Украйна, а много са били сериозно ранени. Бегачката Яна Степаненко загуби краката си по време на атака срещу Краматорск. По-късно тя пробяга Бостънския маратон с протези.

И както повечето украинци, спортистите също имат близки. Майката на скачачката на височина Катерина Табашник например беше убита при ракетна атака.

Баражът от атаки остави украинските спортисти с по-малко места за тренировки, тъй като повече от 500 спортни съоръжения бяха унищожени, според спортното министерство.

Войната поставя и логистични предизвикателства. „Отнема ни повече от ден, за да пътуваме до някъде, защото няма работещи летища“, посочи украинският треньор по джудо Дуброва.

Матвий Бидни, изпълняващ длъжността министър на младежта и спорта на Украйна, каза, че Киев е лобирал пред МОК, за да се увери, че руските поддръжници на войната ще останат „извън олимпийското движение“.

В телефонно интервю за Politico Бидни каза, че украинските власти са открили доказателства за повече от 800 руски спортисти, които са подкрепили войната.

„Изпратихме десетки съвместни писма до МОК и успяхме да издействаме изключване на ярки пропагандисти на войната“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още