fallback

Николас Мадуро остава начело на Венецуела

Президентът печели трети мандат, твърдят от изборния съвет в противоречие с екзитполовете

08:50 | 29.07.24 г.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро спечели трети мандат с 51% от гласовете, съобщи избирателният орган на страната малко след полунощ в понеделник, предаде Ройтерс.

Многобройни екзитполове обаче сочеха победа на опозицията. Избирателният съвет съобщи, че кандидатът на опозицията Едмундо Гонсалес е спечелил 44% от гласовете, въпреки че опозицията по-рано заяви, че има "причини да празнува" и помоли поддръжниците си да продължат да следят преброяването на гласовете.

Мадуро, който се появи в президентския дворец пред ликуващите си поддръжници, заяви, че преизбирането му е триумф на мира и стабилността, и повтори твърдението си от предизборната кампания, че избирателната система на Венецуела е прозрачна.

Екзитпол на Edison Research, известна с проучванията си за изборите в САЩ, прогнозира, че Гонсалес ще спечели 65% от гласовете, а Мадуро - 31%. Местната компания Meganalisis прогнозира 65% от гласовете за Гонсалес и малко под 14% за Мадуро.

Около 80% от урните са преброени, заяви председателят на Националния избирателен съвет (НИС) Елвис Аморосо в телевизионно изявление, като добави, че резултатите са били забавени поради "агресия" срещу системата за предаване на данни за изборите. НИС е поискал от главния прокурор да разследва "терористичните действия", каза Аморосо и добави, че избирателната активност е била 59%.

По-рано опозицията заяви, че избирателите са избрали промяна след 25 години управление на социалистическата партия.

"Резултатите не могат да бъдат скрити. Страната избра по мирен начин промяната", заяви Гонсалес в пост на социалната мрежа Х около 23:00 ч. местно време, преди обявяването на резултатите.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо отново призова военните в страната да защитят резултатите от вота. "Послание за военните. Народът на Венецуела се изказа: той не иска Мадуро", заяви тя по-рано в X. "Време е да застанете от правилната страна на историята. Имате шанс и той е сега."

Военните във Венецуела винаги са подкрепяли Мадуро, 61-годишен бивш шофьор на автобус и външен министър, и няма публични признаци лидерите на въоръжените сили да се отцепват от правителството.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо. Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още