fallback

Взривовете край Елин Пелин: умишлени действия или случайност?

Технологична грешка е най-вероятната причина за взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин

14:04 | 26.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Най-вероятно технологична грешка при подготовката на специално представление със заря е причина за взрива в склада край гара Елин Пелин, съобщава БНТ.

На този етап това се налага като основна версия след разговорите на разследващите със служители в складовете, които са напуснали работните си места малко преди инцидента, както и с такива, които са спасени при взрива.

Пожар в склад за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и гара Елин Пелин възникна вчера около 18:30 часа.

Склад, в който има около два тона тротилов еквивалент, не е засегнат, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти тази сутрин. Всички действия на местопроизшествието ще започнат най-рано 24 часа след последния гърмеж.

"Трябва да се изчака да изгори всичко налично и тогава да се предприемат последващи действия. В тази ситуация няма с какво да се угаси този пожар, имаме черен барут димен и различни други елементи от Менделеевата таблица, които служат за ефекти. Докато не изгорят, няма как да се изгасят", каза пред Bulgaria ON AIR бившият заместник-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов.

Той е категоричен, че е опасно пожарникари, без необходимата защитна екипировка, да се приближават и гасят, тъй като хвърчат и части от бетонни стени. 

Къде е мястото на такива складове около населени места

Доц. Иванов добави, че Законът за устройство на територия указва къде да се изграждат такива складове, а Законът за контрол на взривните вещества разпорежда как се охранява и се съхраняват в него пироизделията.

Експертът по боеприпаси полк. Красимир Петров заяви пред Bulgaria ON AIR, че в закона няма посочено точно отстояние за построяване на склада от населено място, а се правят изчисления. Той отбеляза, че е против такива складове да бъдат толкова близо до населени места.

“Мой колега, който е влизал снощи, каза, че взривът е започнал при подготовката на тези пиротехнически изделия. Взривът е започнал в офис, а не в складовете, до складовете е имало хартии, които от малките пиротехнически изделия се запалват и тогава пиротехническите изделия започват да хвърчат", съобщи полк. Красимир Петров.

Той уточни също, че може да има по-тежки последствия, ако се влезе още сега на терен, а започване на работа на място 24 часа след последния взрив е практика, прилагана и при взривовете на Петолъчката, Карнобат, която не е законово формулирана. 

Инцидент или умишлени действия

Криминалистът Иван Савов не изключи вероятността за умишлени действия, довели до трагедията. 

"Все още не е ясно дали се касае за авария, настъпила вследствие на немарливост на служител, или саботаж. Случайности са трудно допустими. Лично за себе си допускам хипотезата за някакъв вид умишлeно въздействие, дали е саботаж от конкурент, или е на лична основа, не можем да спекулираме преди разследващите да влязат. За пореден път няма да има отговорни, няма да има виновни, ще се окаже лошо стечение на обстоятелствата", коментира Савов.

Ролята на BG-ALERT в извънредни ситуации

Криминалистът посочи, че системата за предупреждение BG-ALERT не работи добре. На същото мнение е и бившият заместник-ректор на Академията на МВР. 

"Не сработи във Воден, явно от презастраховка сработи сега - хората получиха съобщение "Евакуирайте се, има пожар". Кой как се евакуира, има болни хора, уплашени, не могат да се ориентират. Това допълнително усложни нетипичната за местната власт обстановка. Съобщението не поражда само задължение за евакуация, когато се обяви бедствено положение, се ограничават някои от правата на гражданите и полицейските органи имат право да извършат принудителна евакуация", каза доц. Милен Иванов.

По думите му има тежък дефицит за обучeние на органите и гражданите в извънредни ситуации.

Хеликоптери гасят горящите складове край Елин Пелин

Два военни хеликоптера „Кугър“ и Ми- 17 започнаха обливане на района на запалилия се склад за фойерверки, съобщиха по-рано от Министерството на отбраната.

По-рано днес военен вертолет "Кугър" започна облитания в района на складовата база за фойерверки.

Пътят до Елин Пелин остава затворен до неделя

До неделя - 28 юли, е ограничено движението и в двете посоки по пътя III-105 Елин Пелин – гара Елин Пелин поради пожара, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Обходният маршрут ще бъде през с. Лесново.

Качеството на въздуха в района на пожара край Елин Пелин е в норма, сочат данните на мобилната станция на Столичната община от тази сутрин.

Данните на измервателната станция могат да се наблюдават в реално време на сайта на Столичната община.

Разследване за възникналите взривове и пожар край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура

Предстои извършването на множество процесуално-следствени действия, при които ще се проверява и дали са спазени условията за съхранение и за работа с взривни вещества и други детайли. Обект на анализ и проверка ще са всички възможни версии, в т.ч. взривовете и пожара на складовете с пиротехника да са възникнали вследствие на умишлени действия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:04 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още