fallback

Германия и Великобритания сключиха споразумение за по-близко сътрудничество в отбраната

Това се случи при посещение на новия британски министър на отбраната Джон Хийли в Берлин

21:51 | 24.07.24 г.

Великобритания и Германия подписаха съвместна декларация в областта на отбраната, като обещаха да работят в по-близко сътрудничество, за да укрепят отбранителните си индустрии, да засилят европейската сигурност и да подкрепят Украйна в битката ѝ за отблъскване на руските сили, предава Ройтерс.

Новият британски министър на отбраната Джон Хийли подписа договора в Берлин, където се срещна с германския си колега Борис Писторуис.

Посещението на Хийли е част от двудневна обиколка, която включва спирки във Франция, Полша и Естония, в усилията му да очертае ангажимента на новото лейбъристко правителство за задълбочаване на връзките в областта на отбраната със съюзници в ЕС.

„Тези посещения изпращат ясно послание, че европейската сигурност ще бъде първи външнополитически и отбранителен приоритет на това правителство“, заяви Хийли в комюнике.

„Нашата нова декларация в областта на отбраната между Великобритания и Германия ще постави началото на дълбоки, нови отношения в отбраната, основани на споделените ценности на нашите страни“, допълни той.

Стремежът към по-близки отношения идва в момент, когато НАТО оценява огромните разходи за поправяне на пропукващата се отбрана на Европа в отговор на повишените опасения от руска агресия след нашествието на Москва в Украйна.

Проблемите включват недостиг на противовъздушна отбрана и ракети с голям обсег, броя на военните, боеприпаси, логистични главоболия и липса на сигурни цифрови комуникации на бойното поле, заявиха официални представители на НАТО пред Ройтерс.

В декларацията в сряда се казва, че Великобритания и Германия ще се стремят да подкрепят базата на отбранителната индустрия в Европа, да засилят съвместните инициативи за доставки и да работят заедно в научно-развойната област, за да подобрят производството и иновациите.

В раздел, озаглавен „Дълбоко прецизен удар“, се говори също за „дългосрочно, обхватно сътрудничество в областта на отбранителните способности с голям обсег“. Доставката на такива оръжия за Украйна е смятана за ключов проблем в конфликта с Русия.

Новият премиер Киър Стармър заяви, че иска Великобритания да подобри сътрудничеството с европейските съюзници в отбраната и сигурността, за да подкрепи по-добре Украйна, посланието беше потвърдено на среща на Европейската политическа общност, на която той беше домакин миналата седмица.

Стармър предложи също идеята за пакт в областта на сигурността между Великобритания и ЕС, обхващащ области като енергия, вериги за доставка, пандемии и миграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още