fallback

Кабинетът обяви три решения за компенсиране на щетите от пожарите

МФ готви промени в Закона за обществени поръчки за закупуване на специализирана техника с директно договаряне, заяви Людмила Петкова

15:10 | 24.07.24 г.

Служебното правителство прие три решения за компенсиране на щетите от пожарите в страната. Това обяви на брифинг министър-председателят Димитър Главчев след заседанието на кабинета днес.

Приехме три отделни решения за компенсиране на случващото се в резултат на пожарите в България, каза Главчев. Той посочи, че първото от тях е програма за компенсиране разходите на физически лица вследствие на пожарите. Програмата предвижда по-висока помощ от тази, която получават от социалното министерството - 1578 лв. за неотложни разходи и 2500 лв. за оборудване и обзавеждане. „Ако щетите на правоимащите надхвърлят тези суми, е предвидено да влезе в действие тази програма. Действието на тази програма ще обхване и лица, които са претърпели щети, но не са регистрирани за земеделски производители“, обясни премиерът, цитиран от БТА.

Главчев съобщи, че второто решение е свързано с предоставянето на 1 млн. лв. на Министерството на отбраната, с които да бъдат оборудвани с т.нар. водни кошове още от хеликоптерите „Кугър“. Служебният премиер припомни, че тази възможност се е обсъждала и на състоялия се Съвет по сигурността към Министерския съвет. 

Последното решение касае Министерството на вътрешните работи и необходимите средства във връзка с осигуряване на техника, ремонти, горива и всичко, което е свързано с пожарите.

„Ще предвидим да има симетричност при настаняването на пострадалите от пожара с настанените украински бежанци. Предвидили сме да бъдат при същите условия тези, които имат нужда. Докато им се осигурят нормални условия за живеене, да бъдат настанени в същия тип места, при които са настанени украинските бежанци“, допълни още Главчев. 

Служебният министър на финансите Людмила Петкова анонсира, че Министерството на финансите подготвя промени в Закона за обществените поръчки, така че когато е необходимо закупуването на специализирана техника за предотвратяването на последствията от бедствия и аварии, да се прилага директно договаряне.

Исканията за помощи по одобрената днес програма ще бъдат през кметовете на общините, а Министерството на финансите вече е изпратило писма до кметовете с указания, каза още Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още