fallback

Тръмп обвинява Камала Харис, че неправомерно използва парите от кампанията на Байдън

Камала Харис оживи кампанията на демократите и социологически проучвания показват, че води пред Тръмп

12:26 | 24.07.24 г. 2

От лагера на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп са подали жалба до Федералната избирателна комисия в САЩ за нарушение на закона с даренията за кампанията на оттеглилия се от битката за Белия дом Джо Байдън. Според адвокатите на републиканците досегашният кандидат за вицепрезидент и вероятна номинация на демократите Камала Харис няма право да използва набраните досега средства в размер на 96 млн. долара.

В отчета за юни пред избирателната комисия от щаба на Байдън посочиха, че за последния месец са получили от дарения 64 млн. долара, похарчени са 54 млн. долара и по сметките имат към 95 млн. долара.

В жалбата е записано, че това би било "най-голямото нарушение на Закона за кампаниите за федералните избори в историята", съобщава Bloomberg. Агенцията има достъп до копие от документа.

Правни експерти коментират, че казусът не е анализиран, но много вероятно трансферът от сметките на Байдън към Харис да е законен. Дори и представители на републиканците се опасяват, че искането на техните колеги е по-скоро с "пожелателен характер".

В неделя (21 юли) основният кандидат на демократите Джо Байдън се отказа и посочи, че подкрепя своя вицепрезидент Камала Харис да продължи битката за Белия дом. Веднага след това тя промени името на кампаията си на "Харис за президент" и оттогава е набрала повече от 100 млн. долара от поддръжниците на демократите.

Включването на Харис оживи кампанията на демократите и социологически проучвания дори предричат, че тя би спечелила изборите през ноември. Нейното основно мото е, че ще се бори за свободата, коментирайки, че всичко е в ръцете на избирателите. Преди това Доналд Тръмп водеше все по-убедително на фона на слабото представяне на Байдън в дебатите през юни и редица лапсуси по време на срещи след това. Покушението срещу кандидата на републиканците също предизвика консолидация сред избирателите.

Сега основният въпрос е кого ще избере Харис за свой вицепрезидент, след като си осигури достатъчна подкрепа, за да бъде номинирана от демократите. Джо Байдън спечели първичните избори в партията си и по правило щатските представители би трябвало да гласуват за него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още