fallback

Камала Харис нападна Тръмп заради всяване на страх и омраза на първия си митинг

Допитване на Ройтерс и Ipsos ѝ дава преднина от два процентни пункта пред Тръмп

08:49 | 24.07.24 г. 5

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис нападна Доналд Тръмп на първия си предизборен митинг, откакто замени президента Джо Байдън в кандидат-президентската надпревара, а допитване на Ройтерс и Ipsos показа, че тя има лека преднина пред опонента си от Републиканската партия, предава Ройтерс.

В 17-минутна реч Харис агресивно критикува уязвимостите на Тръмп, като сравни миналото си на бивш прокурор с неговото на осъден престъпник.

Харис посочи списък от либерални приоритети, като заяви, че ако бъде избрана, ще предприеме действия за разширяване на достъпа до аборт, ще улесни присъединяването на работниците към профсъюзите и ще се заеме с проблема с въоръженото насилие и се разграничи рязко от номинирания за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп за изборите на 5 ноември.

„Доналд Тръмп иска да върне страната ни назад“, заяви тя пред ликуващото множество от няколко хиляди души в гимназия West Allis Central High School в предградие на Милуоки, оспорван щат с ключова роля в решаването на изхода от изборите.

„Искаме ли да живеем в страна на свобода, състрадание и върховенство на закона или напротив, в хаос, страх и омраза?“, запита тя.

Шумният митинг се отличаваше чувствително от по-малките и сдържани събития с участието на Байдън, което показва надеждата на демократите, че 59-годишната Харис може да съживи вялата до момента кампания при 81-годишния Байдън. Зрителите танцуваха и развяваха знамена с името на Харис, като скандираха името ù, когато тя излезе на сцената.

Харис подчерта ангажимента си към репродуктивните права, проблем, който преследва републиканците, откакто Върховният съд на САЩ, движен от трима съдии, номинирани от Тръмп, отмени правото на аборт на национално ниво през 2022 г.

Харис поведе пред Тръмп с 44% на 42% сред регистрираните избиратели в национално допитване на Ройтерс и Ipsos, проведено в понеделник и втортик, след като Байдън се отказа от надпреварата в неделя и подкрепи Харис за своя наследничка.

Допитване на Ройтерс и Ipsos от миналата седмица показа, че Байдън, преди да прекрати предизборната си кампания, изоставаше с два процентни пункта.

И двата резултата са в рамките на статистическата грешка на допитването от три процента. Но резултатите може да са сигнал за ограничено движение в посока на демократите и може да означават, че издигането на Харис начело на кандидат-президентската двойка е притъпило евентуалната инерция, която Тръмп се е надявал да получи от националния конгрес на републиканците миналата седмица също в Милуоки.

Тръмп и съюзниците му се опитват да обвържат Харис с някои от по-непопулярните политики на Байдън, включително справянето на администрацията му с ръста на мигрантите по южната граница с Мексико.

По време на конферентен разговор с репортери във вторник Тръмп изрази увереност в способността си да победи Харис, като отбеляза, че предишната ѝ кандидатура за изборите през 2020 г. дори не е оцеляла до първите първични избори в повече щати за номиниране на кандидати.

Тръмп предложи многократно дебат с Харис. Тръмп и Байдън имаха още един насрочен дебат за 10 септември след първия на 27 юни. Слабото представяне на Байдън тогава доведе до призиви от демократите да се оттегли.

„Искам дебат с нея и тя няма да е по-различна, защото те имат същите политики“, заяви Тръмп.

Бърз възход

Харис бързо консолидира подкрепата на партията си след оттеглянето на 81-годишния Байдън от кампанията си за преизбиране под натиска на членове на партията му, които са притеснени за способността му да победи 78-годишния Тръмп или да изпълни още един четиригодишен мандат.

Тя си подсигури номинацията в понеделник вечер, като получи обещания от мнозинството делегати, които следващия месец ще определят номинацията си на конгрес на партията, съобщи предизборният щаб.

Кампанията ѝ е набрала 100 млн. долара от неделя насам.

Повечето конгресмени от Демократическата партия застанаха зад нейната кандидатура, включително ръководителите на партията в Сената и Камарата на представителите Чък Шумър и Хаким Джефрис, които подкрепиха Харис във вторник на съвместна пресконференция.

Възходът на Харис значително променя изборите, на които много избиратели не бяха доволни от предложените им варианти. Като първата чернокожа и от азиатско-американски произход жена вицепрезидент тя би сътворила още история, превръщайки се в първата жена, избрана за президент на САЩ.

Уисконсин е сред трите щата от Ръждивия пояс заедно с Мичиган и Пенсилвания, които са много важни за шансовете на демократите да нанесат поражение на Тръмп.

Обременен от притеснения, които включваха здравето му и упорито високите цени, осакатяващи финансите на американските домакинства, Байдън губеше терен за сметка на Тръмп в обществените допитвания, особено в конкурентни щати, които вероятно ще решат изборите, включително щати от Слънчевия пояс като Аризона и Невада.

Байдън ще направи обръщение към нацията

Байдън съобщи в социалната мрежа Х, че ще направи обръщение от Овалния кабинет в сряда вечер, в което ще обясни решението си да прекрати предизборната си кампания. Той се завърна във Вашингтон във вторник, след като прекара няколко дни изолиран в дома си заради Covid-19. Президентът е дал отрицателен резултат и вече няма симптоми, съобщи лекарят на Белия дом в писмо от вторник.

Драматичното оттегляне на Байдън следва оцеляването на косъм на Тръмп от опит за убийство на 13 юли, който повдигна въпроси за пропуски на Тайните служби в охраната. Директорът на агенцията Кимбърли Чийтъл подаде оставка във вторник.

Washington Post съобщи, че представители на Тайните служби насърчавали предизборния щаб на Тръмп да спре да организира митигни на открито като този в Бътлър, щата Пенсилвания, където Тръмп беше ранен в дясното ухо. Изданието цитира анонимни източници, запознати с въпроса.

Председателят на Националния комитет на демократите Джейми Харисън заяви в интервю за NBC, че партията трябва да побърза да включи кандидат-президентската двойка във всички 50 щата и че изборът на вицепрезидент на Харис трябва да бъде направен до 7 август.

Сред възможните кандидати са губернаторът на Кентъки Анди Бешиър, американският министър на транспорта Пийт Бутиджидж, губернаторът на Северна Каролина Рой Купър, сенаторът от Аризона Марк Кели, губернаторът от Илинойс Дж. Б. Прицкър, губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро и губернаторът на Мичиган Гретхен Витмер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още