fallback

„Невидимата“ Камала Харис се затруднява да спечели Европа на своя страна

Високопоставени представите на ЕС нямат високи очаквания за предполагаемата номинация на демократите за президент на САЩ

11:46 | 24.07.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата за президент на САЩ донесе на европейските политици спешен нов въпрос: каква би била Камала Харис?

Вицепрезидентът Харис сега е фаворитът да стане номинацията на демократите, която да влезе в битка с Доналд Тръмп на изборите през ноември. Говорейки откровено, центристки европейски политици и високопоставени лица смятат, че Харис тепърва трябва да ги убеди, че може да го победи, пише Politico.

Един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел бе уловена да казва на включен микрофон по-рано тази година, че вицепрезидентът е „невидима“ и да прогнозира, че никога не би спечелила. Изборният процес на демократичната партия „е провал“, каза тогава Шнабел.

„Трябваше да изградят друг кандидат вместо Камала Харис от самото начало“, каза Шнабел в личен разговор преди събитие през февруари, явно незнаейки, че коментарите ѝ се излъчват на живо. „Тя никога няма да спечели избори, искам да кажа, че е безнадеждно“. Следващия коментар на Шнабел бе особено остър: „Дори не я познавам, тъй като е толкова невидима“.

В понеделник ЕЦБ нарече цитатите „подвеждащи“, заявявайки, че Шнабел „никога не коментира политически събития публично“.

В лични разговори – макар и не на случайно включен микрофон – други хора, запознати със стила на дипломация на Харис, критикуват речите ѝ, припомняйки си, че тя е склонна да чете от подготвен текст по несигурен начин.

Двама служители, срещнали Харис на Мюнхенската конференция по сигурността по-рано тази година, казват за POLITICO, че тя е показала различни свои лица.

От една страна, публичните ѝ изяви бяха силно дирижирани – речи, изнасяни чрез аутокю, с почти никаква спонтанност, като речта ѝ през 2023 г. на същата конференция беше особено зле приета.

Друг пример е появата ѝ на конференция за изкуствения интелект (AI) в Обединеното кралство през 2023 г. Тогава Харис излезе късно на сцената, под президентска музика, и изнесе реч, която присъстващ описва като „банална“ за POLITICO и която създаде пробойни във водещата тема на конференцията.

В същото време срещите извън официалната програма показват по-ангажирана, харизматична страна, казват двама представители.

Един служител посочва, че Брюксел е бил твърде незаинтересован към силата на отношенията между ЕС и САЩ през годините на Байдън. След катаклизма на Тръмп трансатлантическите връзки се укрепиха през месеците след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г., когато Вашингтон и Брюксел работиха ръка за ръка в усилията си да отблъснат Владимир Путин.

Но при толкова ангажиран екип на Байдън представителите на ЕС не направиха особено много, за да изградят връзка с Харис.

„Има основание да се твърди, че ЕС е трябвало да положи повече усилия за изграждане на отношенията с Харис, като се има предвид възрастта на Байдън“, казва високопоставен служител на ЕС, говорейки при условие за анонимност при обсъждането на чувствителни въпроси. „Но от друга страна, тя не направи това да се случи лесно. Не беше лесно да се намерят поводи за среща с Харис“.

Във Великобритания също властите се опитват да я разгадаят, надявайки се, че изборът на неин вицепрезидент ще помогне да се хвърли светлина върху това какво би направила, ако бъде избрана. „Ще е нужна много работа, за да се очертае как ще изглежда президентството на Камала и какво мисли и чувства тя по проблемите, и как се справяме с нея и хората около нея“, казва британски представител.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която бе преизбрана за петгодишен мандат, има само една двустранна среща с Харис, в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността през 2022 г., въпреки че двете са се срещали на други международни събития.

Публично европейските политици се опитват да останат позитивно настроени.

„Желая всичко най-добро на Камала Харис, тя е жена, силна жена, желая й всичко най-добро“, каза министърът на външните работи на Белгия Хаджа Лахбиб пред репортери преди срещата на външните министри в Брюксел в понеделник – най-близките до одобрение думи на европейски политик.

Макар да не го казват на глас, критичният въпрос за мнозина в ЕС не е каква би била Харис в Белия дом, а дали тя има необходимото, за да победи Тръмп и да стигне до там.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отдаде почит на президента Байдън в интервю за Politico в понеделник. Той отказа да коментира вероятната номинация на Харис, тъй като процесът все още продължава. „Ако приемем, че тя е номинираната, смятам, че би било неуместно за нас, европейците, да се намесваме в изборите в САЩ“, каза той, добавяйки: „но със сигурност е уместно да се подготвим за всякакви евентуалности“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:47 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още