fallback

ПП-ДБ получиха и веднага върнаха втория мандат

Втората по големина парламентарна група не успя да намери подкрепа за идеите си

11:22 | 22.07.24 г.

Акад. Николай Денков прие втория мандат за съставяне на правителство от името на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) от президента Румен Радев и го върна веднага.

„Няма да променим нашия подход и ще поддържаме тези приоритети, които винаги сме поставяли на преден план: това да създадем приветлива среда за бизнеса, инвеститорите, да увеличим доходите, да намалим неравенството“, каза той и посочи, че в настоящото Народно събрание това се е оказало невъзможно.

Очакваме да получим по-силна обществена подкрепа, така че при следваща възможност да поставим тези теми, каза Денков.

„Борбата с корупцията не е самоцел, тя е основно средство да постигнем успехи в тази посока“, подчерта той.

„Докато не решим проблема с корупцията, който ефектира върху техните животи, заплати, инвестициите на градовете, България продължава да е върти в омагьосан кръг. Ние ще продължим заедно да слагаме тази тема на масата, като голям приоритет и ще продължаваме да търсим подкрепа“, каза след срещата в президентството съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той посочи, че подкрепа за приоритетите си коалицията ще търси и в 51-вото Народно събрание.

Запитан дали смята за възможно да се състави правителство с третия мандат, Петков каза: „Да си призная честно, в чудеса не вярвам“.  

Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов посочи, че с втория мандат формацията е показала, че има място за диалог, и са готови на разговори и с партията, която ще получи третия.

Преди седмица представители на ПП-ДБ се срещнаха с президента Румен Радев, за да поискат отсрочка при връчването на втория мандат, така че да опитат да си осигурят парламентарна подкрепа за декларация, чрез която партиите да се ангажират с мерки срещу корупцията, преди да започнат разговори за правителство.

Срещите им с парламентарно представените формации обаче не доведоха до резултат и от ПП-ДБ анонсираха, че ще върнат мандата неизпълнен.

Президентът има 7 дни, за да реши на коя от партиите да връчи третия мандат. Ако и тя не успее да открие мнозинство, ще бъдат насрочени поредните предсрочни избори.

Обновена в 12:25 ч. на 22 юли 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още