fallback

Байдън е извън играта - какво следва за демократите

Вицепрезидентът Камала Харис заяви, че за нея е "чест да получи подкрепата на президента" и има намерение да спечели номинацията

00:38 | 22.07.24 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в неделя, че няма да се кандидатира за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през ноември. 81-годишният Байдън се оттегли от надпреварата, след като слабото му представяне в дебата със съперника му Доналд Тръмп породи съмнения относно способността му да победи.

Байдън заяви, че подкрепя за номинацията своя вицепрезидент Камала Харис. Bloomberg обобщава вероятните сценарии след това решение.

Как ще протече процесът на номиниране на Демократическата партия?

Демократите трябва официално да определят своя кандидат за президент на националния конгрес на партията, който е насрочен за 19 август в Чикаго. Байдън спечели 99% от т. нар. ангажирани делегати на предварителните избори и събранията, проведени в щатите и териториите от януари до юни.

Според правилата на Демократическата партия тези делегати "с чиста съвест отразяват настроенията на тези, които са ги избрали."

Решението на Байдън да предложи своята "пълна подкрепа" на 59-годишната Камала Харис несъмнено ще има значително влияние върху неговите делегати.

Вицепрезидентът заяви в неделя, че за нея е "чест да получи подкрепата на президента" и има намерение "да заслужи и спечели тази номинация".

Снимка: Bloomberg

Могат ли други кандидати да се изправят срещу Харис?

Да. В този случай процесът на избор може да се превърне в т.нар. оспорвана конвенция. Всеки претендент трябва да обяви кандидатурата си преди официалното гласуване за номинация, като публично оспори определения наследник.

На първия кръг от гласуването ще гласуват само делегатите, които са се ангажирали с кандидатурата. За спечелването на номинацията е необходимо обикновено мнозинство. След това първо гласуване може да гласува друга група от 700 делегати - наричани  понякога суперделегати. Тази група включва членове на Конгреса, партийни лидери и други известни личности от партията и не е обвързана с нито един кандидат.

Защо Харис е предпочитаният кандидат?

От една страна, тъй като тя е заместник на Байдън, парите, които вече са събрани за кампанията, ще бъдат на разположение на нея и на новия кандидат за вицепрезидент.

Президентските кампании са изключително скъпи начинания и финансовите фактори играят немалка роля. Кампанията на Байдън и Демократическата партия вече похарчи стотици милиони долари за преизбирането на двойката Байдън-Харис.

Байдън и Демократическата партия разполагат с 240 млн. долара срещу 285 млн. долара за Тръмп. Изборът на кандидат, различен от Харис, може да изисква изразходването на още повече средства за представянето на нов кандидат пред избирателите.

Смята се, че сред тях потенциално могат да бъдат губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкер и губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър, въпреки че CBS News съобщи в неделя, че Нюсъм и Уитмър не се стремят към номинацията.

Освен това, ако демократите се откажат от цветнокожа жена, рискуват да отблъснат два от най-важните избирателни сегмента на партията.

Снимка: Bloomberg

Оттеглял ли се е някога действащ президент от надпреварата?

Да. През 1968 г. президентът демократ Линдън Джонсън реши да се откаже от надпреварата за втори мандат, тъй като протестите срещу войната във Виетнам се разраснаха. В речта си в Овалния кабинет Джонсън прави изненадващото изявление, че "няма да търся и няма да приема номинацията на моята партия за още един мандат като ваш президент".

Вместо това демократите издигнаха кандидатурата на Хюбърт Хъмфри, вицепрезидент на Джонсън, който беше победен от Ричард Никсън. Решението на Джонсън беше взето в края на март - във време, когато процесът на определяне на кандидатите за президент на основните партии не беше толкова напреднал. За разлика от Байдън, Джонсън все още не си беше осигурил достатъчно делегати в първичните избори на партиите, за да си гарантира номинацията.

Реакцията на Тръмп

Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп заяви пред CNN, че смята, че ще бъде по-лесно да победи Камала Харис на изборите през ноември, отколкото Джо Байдън, предаде Ройтерс. Тръмп направи коментара си малко след като Байдън обяви решението си да се оттегли.

„Мошеникът Джо Байдън не беше годен да се кандидатира за президент и със сигурност не е годен за поста си - И никога не е бил!“ - написа бившият президент в своята социална мрежа Truth Social. „Той се изкачи до президентския пост само чрез лъжи и фалшиви новини“, написа Тръмп.

Милиардерът също така обвини близки до Байдън хора, както и неговия лекар и медиите, че са знаели, че Байдън „не е способен да бъде президент“.

78-годишният Тръмп често коментира възрастта и психическата годност на 81-годишния Байдън по време на кампанията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 22.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още