fallback

Джо Байдън официално се оттегля от президентската надпревара*

Президентът на САЩ заяви, че все пак ще довърши мандата си

21:14 | 21.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Джо Байдън приключи кампанията си за преизбиране, след като колегите му демократи загубиха вяра в способността му да победи Доналд Тръмп. Това остави президентската надпревара пред неясен път, предава Ройтерс.

В публикация в социалната мрежа X Байдън написа, че ще остане в ролята си на държавен глава и главнокомандващ до края на мандата си през януари 2025 г. и ще направи обръщение към нацията през седмицата.

 

pic.twitter.com/RMIRvlSOYw

— Joe Biden (@JoeBiden) July 21, 2024

 

„Беше най-голямата чест в живота ми да служа като ваш президент. И въпреки че намерението ми беше да се кандидатирам за преизбиране, вярвам, че е в най-голям интерес на моята партия и страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията ми като президент в остатъка от моя мандат“, написа Байдън.

Отказвайки се от кандидатурата си за преизбиране, той разчиства пътя на вицепрезидента Камала Харис да се кандидатира начело на листата – първата чернокожа жена, която прави това в историята на страната.

Байдън насърчи избирателите да дарят за кампанията на Камала Харис.  

„Днес искам да предложа пълната си подкрепа и одобрение Камала да бъде номинираната от нашата партия тази година. Демократи, време е да се обединим и да победим Тръмп. Да го направим“, написа още Байдън.

Доналд Тръмп пък използва собствената си социална мрежа Truth Social, за да каже, че според него Байдън е негоден за кандидат за президент.

„Ще страдаме много заради неговото управление, но ще поправим щетите, които той нанесе много бързо. ДА НАПРАВИМ АМЕРИКА ВЕЛИКА ОТНОВО!“, гласи публикацията му.

Не е ясно дали високопоставени демократи биха оспорили номинирането на Харис от партията и дали изобщо полето за номинации ще бъде отворено от демократите.

Съобщението на Байдън следва вълна от публичен и частен натиск от страна на депутати от Демократическата партия да се оттегли от надпреварата след шокиращо слабото му представяне в телевизионния дебат миналия месец срещу републиканския му съперник Доналд Тръмп.

Фактът, че Байдън понякога не успяваше да завърши ясно изреченията си, измести вниманието на аудиторията от представянето на Тръмп, в което той направи поредица от неверни изявления. Вместо това избирателите се насочиха към въпроси, свързани с това дали Байдън е готов за още един 4-годишен мандат.

Няколко дни по-късно негово интервю повдигна още по-големи опасения, след като Байдън пренебрегна притесненията на демократите и нарастващата пропаст в подкрепата на избирателите в полза на Тръмп и каза, че би било добре да загуби от опонента си, ако знае, че „е дал всичко от себе си“.

Гафовете му на срещата на върха на НАТО, където изрече името на руския президент Владимир Путин, когато имаше предвид украинския държавен глава Володимир Зеленски, и след като нарече Харис „вицепрезидента Тръмп“, допълнително разпалиха тревогите у мнозина.

Само четири дни преди да обяви, че се оттегля от надпреварата, Байдън беше диагностициран с Covid-19 за трети път. Това го принуди да прекъсне предизборното си пътуване до Лас Вегас. Повече от един на всеки 10 демократи в Конгреса го призоваха публично да се откаже.

Сътресенията при демократите със сигурност ще предизвикат притеснения в партията, че случващото се може да подобри перспективите на Тръмп да се върне в Белия дом, особено след като Конгресът на Републиканската партия в Милуоки показа колко обединена е партията на Тръмп зад него, пише The Wall Street Journal.

*Статията е актуализирана към 21:46 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 21.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още