fallback

Байдън е готов да спаси своята кампания, която много съюзници приемат за обречена

Безпокойството сред демократите се корени във възможността републиканците да спечелят изборите на 5 ноември и да поемат чукчето в двете камари на Конгреса

16:50 | 20.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Джо Байдън се среща този уикенд със своите политически помощници, докато планира завръщане в предизборната си кампания – и последен опит да спаси кандидатурата си за президент на изборите тази есен – въпреки растящата планина от тревожни молби от страна на колегите си демократи да се оттегли, пише Bloomberg.

Призивите от страна на уязвимите демократи в Камарата на представителите и Сената Байдън да напусне надпреварата се засилиха, тъй като президентът беше поставен под карантина в дома си в Делауеър, след като даде положителен тест за коронавирус в сряда. В петък сенаторът Шерод Браун от Охайо, дългогодишен негов съюзник, се присъедини към хора от близо три дузини депутати от Демократическата партия, призоваващи Байдън да прекрати кампанията си.

Най-близките до президента казват, че решимостта му само се е втвърдила през последните дни въпреки умоляванията на някои от най-високопоставените фигури в неговата партия. И все пак това не помогна много за успокояването на слуховете във Вашингтон - и предложенията, дори от дългогодишни съюзници на Байдън, че кандидатурата му за изборите е навлязла в смъртоносна спирала.

На фона на прогнозите, че краят е близо, самият Байдън излезе с изявление, в което обеща да се върне към предизборната кампания следващата седмица. Вицепрезидентът Камала Харис се обърна към най-доларовите донори от Демократическата партия, изтъквайки, че президентът е запазил пътя към победата. А председателят на кампанията Дженифър О'Мали Дилън посочи в рядко телевизионно интервю, че Байдън е „по-отдаден от всякога“.

В Белия дом сътрудниците се подготвят за среща на високо равнище с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който планира да се срещне с президента в началото на седмицата, преди да изнесе обръщение към съвместната сесия на Конгреса. В Ръхобот Бийч Байдън се срещна виртуално с началника на своя щаб и помощниците по националната сигурност, за да обсъдят ситуацията със сигурността в Израел, както и проблемите около CrowdStrike, които затрудниха пътуванията и важните компютърни системи в цялата страна.

И все пак над усилията на Байдън да създаде усещане за сигурност остава въпросът дали президентът наистина вярва, че може да издържи на безпрецедентните и безмилостни усилия на колегите си демократи да го изтласкат от предизборната кампания.

За момента Байдън не е постигнал много, за да потуши опасенията сред демократите относно годността на 81-годишния президент да служи още един четиригодишен мандат - и страха, че той може да бъде победен от Доналд Тръмп, преди този мандат дори да започне.

Реакции сред демократите

В допълнение към Браун, видни политици, включително Адам Шиф от Калифорния – бившият председател на комисията по разузнаването към Камарата на представителите – и сенаторът от Монтана Джон Тестър, чието преизбиране е от решаващо значение за надеждите на демократите да запазя власт в горната камара, се присъединиха към призивите Байдън да се оттегли.

Множество медийни публикации предполагат, че лидери на Демократическата партия в Конгреса, включително бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис, са предупредили Байдън за последиците от кандидатурата му върху съотношението на силите в Конгреса и са го притиснали да обмисли отказване от надпреварата за президентския пост.

Като цяло несъгласните представляват повече от един на всеки 10 демократи в Конгреса, където партията на Байдън контролира 213 места в Камарата на представителите и 51 в Сената.

Безпокойството сред политиците се корени отчасти в по-голямо безпокойство: че републиканците могат да доминират на изборите на 5 ноември, като поемат юздите на Белия дом и чукчето в двете камари на Конгреса. Подобно поражение може да попречи на способността на демократите да възпрепятстват мащабните консервативни предложения, предложени от Тръмп.

Но Байдън настоя в изявление в петък, че все още вярва, че той е най-добрата опора към подобен изход.

„Очаквам с нетърпение да се върна в предизборната кампания следващата седмица, за да продължа да излагам на показ заплахата от програмата на Доналд Тръмп за Проект 2025, като същевременно защитавам собствената си визията, която имам за Америка“, каза той, имайки предвид широк набор от политически предложения, разработени от консервативните части на Вашингтон.

Байдън знае, че „залогът на тези избори е висок“, коментира говорителят Кевин Муньос в изявление, добавяйки, че „има много време от сега до деня на изборите“.

Разделението между демократите е ярък контраст със сцените, които се разиграха по време на Националния конгрес на републиканците в Милуоки, където бивши съперници на партията се обединиха около Тръмп, който прие официалната номинация на републиканците за кандидат-президент.

Очаква се бившият американски държавен глава да проведе първия си митинг след опита за убийство миналия уикенд в щата Мичиган заедно с неговия избор за вицепрезидент Джей Ди Ванс. Тръмп също така планира събития в Северна Каролина и конференция в Тенеси през следващата седмица, докато сенаторът от Охайо се готви за митинги в родния си щат, както и във Вирджиния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 20.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още