fallback

Здравко Попов: Наблюдава се ускоряване на процеса по утвърждаване на статуквото в ЕС

Урсула фон дер Лайен е "радетел на милитаризирането на Европа и търсенето на някаква военна идентичност на ЕС предвид обстоятелствата на изток, изтъква експертът

16:00 | 20.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Утвърждава се статуквото в Европейския съюз (ЕС), заяви пред БНР президентът на Института за публична политика проф. Здравко Попов.

"ЕС в момента бърза, ускорява скоростта си за утвърждаване на лидерство чрез избора на различните позиции, които се предполага, че трябва да бъдат утвърдени. Вече имаме шеф на Европейската комисия (ЕК) – утвърдена за втори мандат Урсула фон дер Лайен. Има някакво ускоряване на този процес, т.е. подготовка на Европа, ако Белият дом се овладее от Доналд Тръмп, съответно от консервативните сили на САЩ, от тези крила на Републиканската партия, които се наричат тръмпистите. Не се изчаква, за да се види какво ще се случи в Белия дом, за да се намери някакво равновесие между Европа и Америка, а напротив – бърза се, за да може да се задържи статуквото, което по един или друг начин е свързано естествено с либералната демокрация, разбрана като европейска цивилизация и като ЕС. Затова виждаме процес на преизбиране", обясни Попов.

Според него статуквото се утвърждава и от гледна точка на увеличилото се консервативно, евроскептично и националистическо присъствие в Европейския парламент след последните избори.

"Виждаме, че имаме една сложна структура, сложна композиция на този ЕП. Никак няма да е лесно, включително на утвърдените лидери на ЕС, да се справят с провеждането на отделни политики. Ще трябва сигурно да се съобразяват и с политиките, които ще се излъчват от Белия дом", коментира проф. Попов.

По думите му Урсула фон дер Лайен е "радетел на милитаризирането на Европа и търсенето на някаква военна идентичност на ЕС предвид обстоятелствата на Изток, но и възможни други войни, които бихме могли да очакваме в Азия и Близкия изток".

Според проф. Попов ако Тръмп спечели изборите, няма да възпроизведе първия си мандат.

"Той ще има по-дисциплинирано поведение. Ако трябва да се правят по-нестандартни политики, той ще разчита много на своя вицепрезидент. Ванс е интересната фигура", коментира експертът. "От една страна вероятно Америка има някаква нужда от стабилизиране, увеличаване на възможността тя да се вгледа малко в себе си, да преодолее доста дефицити, които наследява от времето на твърдия и силния либерализъм. Може би има някаква нужда от някакво пререгулиране на различни въпроси. Но от друга страна е важно да се запази тази идеална геометрия на демокрацията".

Попов подчерта, че консервативното и либералното по някакъв начин трябва да бъдат уравновесени.

"Трябва да бъде създадена някаква своеобразна форма на равновесие между закона, реда, сигурността и правата и свободите на гражданите", категоричен е той.

По думите му този важен въпрос стои не само пред Америка, но и пред Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 20.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още