fallback

Весела Чернева: България може да се надява само на второстепенен еврокомисарски ресор

Ще има много по-силно портфолио, свързано с конкурентоспособността, отколкото силно зелено портфолио, смята зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика

13:00 | 20.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва. Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира:

"Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички останали вече са решили накъде ще се целят. България имаше шанс да получи сериозно портфолио. По време на правителството на Денков се говореше, че може да се предложи например портфолиото енергетика. Това портфолио продължава да бъде много важно. Честно казано не мисля, че едно служебно правителство вече може да поиска нещо толкова важно и значимо. По скоро бих си представила, че някои от тези по-второстепенни портфолиа биха могли да отидат в страна като България, която наистина се отказа от това да има стабилно правителство и в крайна сметка да има глас в ЕС".

Според нея ще има преразглеждане на тежестта на портфолиата. Ще има много по-силно портфолио, свързано с конкурентоспособност, с индустриализация и бъдещето на индустрията на Европа, отколкото силно зелено портфолио, отбеляза Весела Чернева.

"Със сигурност ще има много важно комисарско място по отношение на отбрана и координация на отбранителната индустрия. Мисля, че Италия ще има интерес към портфолиото, свързано с конкурентоспособност. Много се говори, че Франция може да има интерес към това по отбрана. Портфолиото, свързано с разширяването, което стана много важно от геополитическа гледна точка - правителството на Доналд Туск много сериозно смята да се занимае с този въпрос по време на неговото ротационно председателство. Няма да се учудя Полша да има интерес и амбиция в тази посока", подчерта Чернева.

За избирането на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия, тя коментира:

"Усещането беше, че ако Урсула фон дер Лайен не бъде подкрепена, в Европа може да настъпи хаос не само по определянето на новия шеф на Комисията, но и въобще по отношение на посоката, в която ще върви следващата ЕК. Наистина центристките партии разбираха чудесно, че трябва да има достатъчно подкрепа за Фон дер Лайен, за да може на фона на хаоса около нас, Европа все пак да продължи стабилно през следващите месеци и години".

Според нея намеренията за обвързване на всички евросредства с върховенството на закона и структурните реформи е неизбежно.

"Колкото и да изглежда просто като едно намерение, което ще си остане като пожелание, мисля, че особено за страните-донори, имайки предвид консервативния завой в Европа, имайки предвид, че много от обществата са скептични към това как се харчат европейските пари, ще има според мен много повече не само засилен контрол върху харченето на тези пари, а най-вече обвързването им с върховенство на закона. Тук не говорим за България толкова, тук говорим особено за Унгария. Виждаме поведението на Орбан, което вбеси доста правителства в Европа. Този негов пример не трябва да става заразителен. Единият от начините ще бъде именно това – обвързването на върховенството на закона, на това, че трябва да има правила в европейските страни, които да са съпоставими, за да може общият пазар да функционира, че трябва да има съдилища, които да могат да отсъждат по един и същи начин приблизително в целия ЕС, т.е. тези базисни изисквания според мен със сигурност ще бъдат обвързани с кохезионните фондове, въобще със структурирането на следващия бюджет", изтъква Чернева.

По думите ѝ войната в Украйна и връщането на Доналд Тръмп са двете най-големи задачи, с които Фон дер Лайен ще трябва да се справя. Според нея все пак резултатът от изборите в САЩ не е предрешен, особено ако Джо Байдън реши да се оттегли от надпреварата.

Едно евентуално завръщане на Тръмп ще означава вероятно търговски войни, прогнозира Весела Чернева. По думите ѝ ЕК ще трябва да гради политики, които да запазят Европа от удари през Океана по отношение на икономиката, търговията и митата. Ще означава също и оттегляне на САЩ от европейската сигурност, добави тя.

"Европа много бързо ще трябва да се преориентира по отношение не само на това колко харчи за отбрана, но и как харчи", подчертава експертът.

Весела Чернева не смята, че ще произтече кой знае какво от унгарското председателство. "Единствено ще затвърди впечатлението, че Унгария е една страна, която не участва в ЕС, за да придвижва Съюза напред, а по скоро единствено и само да дава сцена на своя собствен едноличен лидер", коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 20.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още