fallback

Лондон с объркващи обяснения за Storm Shadow по Русия: питайте Зеленски

Володимир Зеленски обсъди плановете за мир с Доналд Тръмп

09:05 | 20.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Великобритания дава противоречиви обяснения дали Украйна може да използва ракетите Storm Shadow по цели на територията на Русия след визитата на украинският държавен глава Володимир Зеленски в страната. В интервю за Radio BBC 4 министърът на отбраната Джот Хийли заяви, че Лондон не пречи на украинците да удрят по цели в Русия по своя преценка.

"Това трябва да бъде направено от украинците, съобразявайки се с рамките и параметрите на на международното хуманитарно право", заяви той. Но попитан изрично дали това означава, че Украйна може да атакува военни авиобази в Русия, отговорът му беше, че това е "сложен въпрос", който не трябва да бъде обсъждан публично.

Объркваща е и позицията на британския премиер Киър Стармър, който по време на срещата на НАТО във Вашингтон заяви, че Киев може да използва по свое усмотрение ракетите, които им предоставят. След това обаче британски медии съобщиха, че разрешение за удари по територията на Русия няма. The Telegraph припомня, че официална позиция на Лондон по казуса все още няма.

По време публичното си обръщение към британското правителство Зеленски каза, че призовава Стърмър да прояви своето лидерство и да премахне ограниченията. "Ние имаме нужда от тази стъпка, която ще накара Русия да преговаря за мир", допълни той. След двустранните си разговори отбеляза само, че няма промяна в позициите.

Стармър пък нарече визитата на украинския държавен глава "историческа" - той е първият чуждестранен лидер, който участва в заседание на британския кабинет за това столетие - последен беше американския президент Бил Клинтън през 1997 година. Зеленски е и първият чуждестранен гост, който приема британския премиер в своя мандат.

През миналата година Великобритания даде ракетите с голям обхват на действие, но с разрешението да бъдат ползвани само по територията на Украйна. Един от емблематичните удари с тях беше по историческия щаб на Черноморския флот в Крим. Киев поиска да може да ги използва за удари по летища на руска територия, използвани за атаки по Украйна с авиационни бомби. Всеки месец от март насам Русия изстрелва по 3000-3500 авиационни бомби по позиции на фронтовата линия и в приграничните населени места.

Това са боеприпаси на склад от съветско време, които с малка модернизация, станаха ефективни във войната в Украйна. Тяхната огромна разрушителна сила дава предимство на руснаците, разрушавайки укрепленията на украинците на бойното поле. От края на юни има данни за използването и на тритонни авиационни бомби по територията на Украйна. След опита за настъпление в Харковска област Западът позволи на украинците да нанасят ограничени удари по руски цели в приграничните области, което спря офанзивата и подобри до известна степен ситуацията в Харков, който беше подложен на ежедневен непрекъснат обстрел.

Украйна развива активно производството на собствено оръжие и дронове и в социалните мрежи се появяват множество видеа за унищожаването на танкове и бронирани машини, както и преди ден на артилерийска система "Малва" в Харковска област с дронове. Безпилотните самолети обаче нямат достатъчна мощ, за да разрушат летище.

В Украйна се надяват ситуацията да подобрят очакваните F-16. В социалната мрежа Х Володимир Зеленски написа преди ден, че след разговори с полския премиер Доналд Туск има решение, което да ускори пристигането на изтребителите в страната.

Зеленски разговаря с Доналд Тръмп

Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с кандидата на републиканците за президент Доналд Тръмп. Поздравих го за номинацията за президент и осъдих шокиращия опит за атентат срещу него в Пенсилвания, написа украинският президент в социалната платформа Х.

"Съгласихме се да обсъдим в лична среща какви стъпки могат да направят мира справедлив и наистина дългтраен", допълни той.

I spoke with @realDonaldTrump to congratulate him on the Republican nomination and condemn the shocking assassination attempt in Pennsylvania. I wished him strength and absolute safety in the future.

I noted the vital bipartisan and bicameral American support for protecting our…

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 19, 2024

По-рано тази година Доналд Тръмп коментира, че може да спре войната в Украйна само в рамките на 24 часа. Пред ВВС преди ден Зеленски потвърди, че това действително е така, но въпросът е на каква цена и кой ще я плати. Ако става въпрос за пълната капитулация на Украйна, ние няма да се съгласим, допълни той.

Тръмп също отбеляза разговора си със Зеленски в пост в своята социална мрежа . "Аз, като следващия американски президент, ще постигна мир по света и ще сложа край на войната, която взе толкова много животи и опустоши безброй невинни семейства", посочи той.

И двете страни могат да се съберат и преговарят за сделка, която да сложи край на насилието и да прокара пътя към просперитета, допълни още кандидатът на републиканците.

С нови подкрепления Русия отново опитва офанзива в Харковска област

С подкрепления Русия отново опитва офанзива в Харковска област около Хлибоке и Вовчанск, но засега няма промяна на фронтовата линия. Руски военни кореспонденти съобщават, че средствата за електронна борба успешно се справят с украинските дронове на бойното поле в този регион.

Най-интензивни остават боевете в Покровското направление и в сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна за 877-я ден от началото на войната се говори за 36 атаки - основно около населените места Новоолександривка, Прогрес, Калинове, Новоселивка Перша и Яснобродивка.

Друга зона с активни действия е Торецкото направление, където са отблъснати 19 атаки през изминалото денонощие. Геолокализирани кадри показват настъпление на руските части към Пивничне (на изток от Торецк). Министерството на отбраната на Русия съобщи за превземането на Юривка (на юг от Торецк). Продължват и опитите на руските военни да превземат Часов Яр.

Като цяло през миналото денонощие са регистрирани общо 135 директни бойни сблъсъка, 77 въздушни удара, при които са използвани 106 авиационни бомби.

Руското Министерство на отбраната съобщава за прихванати и  унищожени 26 дрона над Ростовска област и един над Смоленска. По данни в социалните мрежи има пожар на военното летище в Милерово (Ростовска област) и в петролна база в региона. 

Продължават проблемите с електрозахранването на потребителите в Ростовска област и Краснодарския край, както и в части от окупирания през 2014 година от руските военни Крим. По данни на назначените от Москва власти без ток са 49 хил. души в популярния курорт Алуща, има проблеми и в други области на полуострова.

В Русия не се справят с интеграцията на ветераните от Украйна

Русия изпитва затруднения с интеграцията на връщащите се от бойното поле в Украйна, пише Институтът за изучаване на войната (ISW), позовавайки се на руското опозиционно издание "Медуза". Източници на изданието коментират, че по време на срещи ръководителят на президентската администрация на Русия Сергей Кириенко е отбелязал, че завръщането на много от ветераните е свързано с увеличаване на престъпленията и агресията в обществото.

Той посочва, че ситуацията сега е много различна от последните по-големи военни участия на Русия - в Афганистан през 80-те години на миналия век или след Втората световна война. СССР имаше по-малко жертви в Афганистан, а обществото е било много по-мобилизирано и засегнато от Втората световна война, е коментирал Кириенко. Сега опасенията са, че завръщащите се от фронта могат да сформират гангстерски групи, но Кириенко не е предложил никакви мерки, за да се противодейства на това, допълва още "Медуза".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 20.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още