fallback

За кой кандидат-президент дават парите си милиардерите в САЩ?

Много неща се променят, но едно нещо остава сигурно - парите на донорите за кампаниите на Тръмп и Байдън

18:31 | 17.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Предизборната кампания в САЩ е изпълнена с безпрецедентни събития, но едно нещо е константа – парите на донорите, които се изливат в сметките на кандидатите, пише Bloomberg.

След като оцеля при опит за покушение в събота, бившият президент Доналд Тръмп е получил значителни суми, чиято "черешка" бе обещанието на Илон Мъск да дарява 45 млн. долара месечно на комитета за политическо действие (PAC), който подкрепя Тръмп в ключови щати.

Въпреки трагичното си представяне на първия президентски дебат, заради което си навлече призиви да излезе от надпреварата, президентът Джо Байдън набра 38 млн. долара за периода от деня на дебата до края на юни за кампанията и партията си. Мегадонорите на демократите също побързаха да го подкрепят. Хеджфонд мениджърът Джордж Сорос е дарил 5 млн. долара на Future Forward PAC – основният супер PAC, подкрепящ Байдън след дебата.

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид и бизнесменът в сектора на недвижимите имоти Хърбърт Саймън също направиха шестцифрени дарения за кампанията на Байдън и Демократическата партия през последните седмици.

Обаче други богаташи, като Рийд Хейстингс от Netflix, казват, че ще задържат парите си, докато не се появи нов кандидат начело на надпреварата.

Доналд Тръмп изпреварва Джо Байдън по набрани средства през юни (данните показват разполагаемите средства в началото на съответното тримесечие). Графика: Bloomberg LP

Основните подразделения на кампаниите и партиите за набиране на средства, както и някои ключови супер РАС-ове, подадоха отчети за тримесечието пред Федералната изборна комисия в понеделник. Ето и някои от нещата, които се отличават в данните:

Преднината на Джо Байдън се топи

Байдън и Демократическата партия са набрали 263 млн. долара през второто тримесечие и имат налични 240 млн. долара. Данните на Future Forward PAC се очакват в събота.

Въпреки че е събрал повече средства от конкурента си през тримесечието, подкрепата за Байдън изглежда отслабва през юни, когато е привлякъл 127 млн. долара спрямо 112 млн. долара за Тръмп. Той проведе и бляскяво събитие за набиране на средства в Лос Анджелис заедно с бившия държавен глава Барак Обама, на което завоюва щедри дарения от режисьора Дже Джей Абръмс и актрисата Джулия Робъртс.

Инвеститорът в недвижими имоти Уейн Джордан, филантропът Куин Дилейни и Филип Мънгър – синът на дългогодишния бизнес партньор на Уорън Бъфет, покойният Чарлс Мънгър, също са дарили през юни.

Неволите на Доналд Тръмп му носят долари

Тръмп и Националният комитет на Републиканската партия са набрали 331 млн. долара през май, но не са посочили с колко общо разполагат.

Супер РАС-ът Make America Great Again Inc. ще се отчете тази събота.

След като бе признат за виновен по обвинения, че е фалшифицирал бизнес документи, за да прикрие даването на пари за мълчанието на порноактриса, Тръмп бе залят от дарения. В допълнение към милионите, набрани онлайн, главният изпълнителен директор на Blackstone Group Стивън Шуорцман, милиардерът Джон Чайлдс и Чамат Палихапития от Social+Capital Partnership LLC са сред фигурите от финансовия сектор, които са дали шестцифрени чекове за кампанията на Тръмп и републиканците в дена след присъдата.

Тръмп е получил и 419 600 долара от Пол Сингър, милиардерът основател на Elliott Investment Management LP. Сингър, който подкрепяше бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли на по-ранния етап от надпреварата, не е дарявал досега за кампанията на Тръмп. Съоснователят на Home Depot Бърнард Маркъс, криптомилиардерите Камерън и Тайлър Уинкълвос и Диан Хендрикс, собственичката на ABC Supply Co., също са дарили максималните възможни средства.

Айзък Пърлмутър – бившият председател на Marvel Entertainment, и съпругата му Луис Пърлмутър са дарили всеки по 5 млн. долара на групата Right for America, която е набрала 25,6 млн. долара и тепърва ще започне да ги харчи.

America PAC, подкрепена от Мъск, е набрала 8,8 млн. долара през второто тримесечие. Джо Лонсдейл от Palantir и братята Уинкълвос са сред другите големи донори на групата, която работи за достигането до потенциални гласоподаватели, за да ги убеди да се включат във вота през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още