fallback

Покушението срещу Тръмп не решава президентските избори

Немощта на Байдън все още изглежда като най-ключовия фактор за тях

17:17 | 16.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Една от най-известните метафори на Доналд Тръмп беше изречена през 2016 г.: „Мога да застрелям човек на Пето авеню и няма да загубя нито един гласоподавател“, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Тази шега винаги е съдържала зрънце истина. Твърдите поддръжници на Тръмп са невероятно лоялни, придържайки се към своя герой, въпреки че той е с 91 криминални обвинения и е правил множество агресивни или вулгарни изявления, които биха сложили край на кариерата на по-конвенционалните политици.

„Стрелбата“ по другиго може да не коства гласоподаватели на Тръмп, но вече има спекулации, че прострелването му може да тласне президентските избори решително в негова полза. След опита за убийство букмейкърите снижиха залозите за победа на Тръмп. Нейт Силвър, доайен на анализаторите на социологически проучвания, вярва, че „покушението най-малкото прави Тръмп много по-симпатичен“. Той смята, че на големия брой американци, които не харесват и двамата кандидати, „може сега да им е по-лесно да посегнат към бюлетината за Тръмп“.

Един нормален политик може наистина да очаква да спечели значителни симпатии, след като оцелее след опит за убийство. Но Тръмп е силно поляризираща фигура. Милиони гласоподаватели от лагера „никога Тръмп“ едва ли ще станат „за Тръмп“, колкото и ужасени да са от подлия опит за убийство. Така че страхът, който някои демократи изразяват насаме, че изборите вече са „решени“, е твърде фаталистичен.

Групата от колебаещи се избиратели в САЩ е малка. Някои може да са вдъхновени от храбростта, с която Тръмп се отърси от покушението срещу него. Но други може да са обезпокоени, ако има твърде много гняв на републиканската конвенция в Милуоки, където Тръмп трябва да приеме номинацията на своята партия.

Много ще зависи от това как самият Тръмп интерпретира нещата в речта си след номинацията. Неговият първи отговор в социалните медии беше призив за спокойствие и национално единство. Придържането към това послание би било мъдър ход за неговата кампания и за страната. Ако Тръмп се поддаде на уклона си към разделителна реторика за отмъщение, той ще разпали страстите и може да изплаши някои колебаещи се избиратели.

Кампанията на Тръмп със сигурност ще използва опита за покушение, за да подчертае две ключови теми на кампанията: сила и статут на жертва. Отмъщението обаче също е любима тема на Тръмп, на която той трудно устоява. Миналата година той каза по време на политически митинг: „Аз съм вашият воин. Аз съм вашата справедливост. А за тези, които са били онеправдани и предадени, аз съм вашето възмездие".

Сподвижниците на Тръмп вече обвиняват демократите за покушението срещу него. Сенаторът Джей Ди Ванс от Охайо (когото Тръмп посочи за свой вицепрезидент - бел. прев.) обвини кампанията на Байдън в създаване на токсичен политически климат, който „доведе до опита за убийство на президента Тръмп“.

Чувството за жертвен статут сред републиканците вероятно е искрено в някои отношения. Бивши сътрудници на Тръмп като Стив Банън и Питър Наваро излежават присъди в затвора заради отказ да свидетелстват пред Конгреса. Тръмп все още чака присъдата си, че е потулил купуването на мълчанието на порнозвезда преди изборите през 2016 г.

Но твърдението на републиканците, че демократите са насърчили политическото насилие, е също така пресметнато усилие да се контрира основната теза на кампанията на Байдън - че Тръмп е потенциален диктатор и заплаха за американската демокрация.

Тази тактика може да остави демократите на пауза за известно време. Екипът на Байдън оттегли рекламите на кампанията си веднага след стрелбата. Въпреки това би било нереалистично да се очаква демократите да се откажат от основния си аргумент до края на кампанията. Фактът, че някой се е опитал да убие Тръмп, не означава, че опитът му за отмяна на президентските избори през 2020 г. не се е случил или че сега би било несправедливо да се споменава щурмуването на Конгреса от поддръжници на Тръмп на 6 януари 2021 г.

Всъщност е изключително важно да разберем разликите между събитията от 6 януари и покушението срещу Тръмп наскоро. И в двата случая бяха убити невинни хора. Но на 6 януари тълпата, която атакува Капитолия, беше насърчена от самия Тръмп. За разлика от това Байдън и неговият екип никога не са подбуждали към насилие и не са отказвали да приемат резултата от избори.

Повечето американци вече имат изградено мнение за щурма срещу Капитолия и за Тръмп. Опитът за убийството му едва ли ще промени тези преценки.

За разлика от това, телевизионният дебат през юни между Тръмп и Байдън даде храна, която беше нова за милиони избиратели. Колебливото представяне на Байдън подчерта въпроси относно годността му за още четири години на поста. Байдън, насърчаван от семейството и близкия си кръг, се съпротивлява на призивите да се оттегли в полза на по-млад и по-адекватен кандидат. Тези призиви нарастваха преди покушението срещу Тръмп.

Стремежът Байдън да бъде сменен като кандидат на демократите сега може да загуби инерция, тъй като президентът и неговите лоялни привърженици твърдят, че това не е моментът за внасяне на допълнителен шок в американската политическа система. Но времето за демократите изтича и те не могат да си позволят да заметат въпроса. През август е тяхната конвенция в Чикаго.

Немощта на Байдън, а не опитът за убийство на Тръмп, все още изглежда като най-ключовия фактор за изборите през ноември, завършва Ракмън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още