fallback

Победата на изборите изненада неприятно и френската левица

Новото обединение още не може да се разбере нито за кандидат за премиер, нито дори за председател на парламента

10:49 | 16.07.24 г.

Да спечелиш е лесната част - това важи в пълна сила за Франция, където обединението на левите изненадващо спечели предсрочните парламентарни избори, свикани от президента Еманюел Макрон след загубата на неговата партия от националистите на Марин льо Пен.

Резултатът изненада и победителите от "Нов народен фронт" - обединение на няколко леви партии, който сега трябва да издигне кандидат за премиер, пише Politico. Очевидно е, че обединението няма готовност да управлява и до момента се коментираха поне шест варианта за премиер на страната.

Сред тях бяха лидерът на "Непокорна Франция (LFI) Жан-Люк Меленшон, който на три пъти досега се е кандидатирал за президент, както и Оливие Фор, лидер на Социалистическата партия. Всички бяха отхвърлени, а преговорите в момента изглеждат в застой.

Нормална практика за западните демокрации е още преди последния кръг на изборите политическите партии да имат яснота кой ще бъде предложен да състави правителство. Крайнодясният "Национален сбор" на Льо Пен, който водеше след първия тур, например беше заявил, че ще издегне за премиер Жордан Бардела, а управляващите - че ще запазят сегашния премиер Габриел Атал.

Според анализаторите никой в "Нов народен фронт" не е очаквал да се стигне до ситуация, че да определят премиер и състав на правителството и ако не стигнат до консенсус в следващите дни, то обединението им може да се разпадне, и то още преди да седнат на местата си в парламента. Обединението спечели 190 места в 577-местния френски парламент и е далеч от мнозинство.

Първият тест за "Нов народен фронт" ще бъде в четвъртък (18 юли), когато ще бъде първото заседание на новоизбрания парламент. Сред първите задачи е избор на председател, а спечелилите изборите нямат избран кандидат и за този пост. Изборът на председател минава през три етапа, като всичко може да приключи още на първия, ако издигнат кандидат спечели с абсолютно мнозинство.

Сред партиите в новото политическо формирование обаче има големи различия, включително и по отношение на войната в Украйна и в Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още