fallback

Полша ще увеличи бюджета си за отбрана до 5% от БВП

Вече не сме във вечен мир след Студената война, казва полският външен министър Радослав Шикорски

12:15 | 14.07.24 г. 4

Полша планира да повиши разходите си за отбрана до 5% от брутния вътрешен продукт през 2025 г., съобщи външният министър Радослав Шикорски в момент, когато страната се превъоръжава на фона на войната в съседна Украйна.

В интервю за Bloomberg TV Шикорски заяви, че бившият американски президент Доналд Тръмп, който е и вероятната номинация на Републиканската партия за президентските избори, е „прав да настоява, че съюзниците трябва да харчат повече“.

Оказаният натиск от Тръмп по време на първия му мандат в Белия дом, наред с нашествието на Русия в Украйна, което започна през 2022 г., и ръководството на сегашната американска администрация водят до положение, в което 23 от 32 страни членки на НАТО харчат най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, отбеляза Шикорски.

Полша планира да задели около 4% тази година преди да увеличи още разходите.

Разходите не трябва да бъдат „единственият критерий“, допълни Шикорски. Той даде за пример страната членка на НАТО Исландия, която има малък бюджет за отбрана, но играе важна роля, като позволява на съюзниците да презареждат самолети. И Полша изпрати войски в Афганистан, за да помогнат на САЩ, когато те имаха нужда от помощ, дори когато все още харчеше под 2% за отбрана, отбеляза Шикорски.

„Вече не сме във вечен мир след Студената война. Но един алианс не е квартална компания за охрана“, коментира той.

Перспективата Тръмп да се завърне в Белия дом след президентските избори през ноември заемаше централно място на тридневната среща на върха на ръководителите на НАТО във Вашингтон, която приключи в четвъртък.

Републиканецът често критикува съюзниците, че не харчат достатъчно за отбрана, и се хвали, че може да сложи край на войната в Украйна при встъпването си в длъжност през януари.

Преди изборите в САЩ Полша се е свързала с „алтернативна администрация“, каза Шикорски. Полският президент Анджей Дуда и Тръмп са обсъдили войната в Украйна по време на среща, продължила два часа и половина в Trump Tower в Ню Йорк през април.

„Разговарям с хората на президента Тръмп и някои от нещата, които те ми казват за това какво планират да направят са интересни и креативни. Някои от тези неща са противоречиви“, отбеляза Шикорски, без да разкрива повече подробности.

Той изрази надежда, че Тръмп „ще иска да бъде победител – победител в постигането на справедлив мир в Украйна, който означава Украйна да се радва на свободата си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 14.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още