fallback

ДПС вече не е втора парламентарна сила, след като изключи поддръжниците на Доган

Парламентарната група на партията отлъчи 17 депутати, декларирали вярност към почетния председател на партията

11:29 | 11.07.24 г. 1

Парламентарната група на „Движението за права и свободи“ (ДПС) изключи от състава си общо 17 народни представители, сред които и съпредседателя на партията Джевдет Чакъров. Това се случва, след като миналата седмица почетният председател на партията Ахмед Доган призова съпартийците си да гласуват против проектокабинета с премиер Росен Желязков, излъчен от ГЕРБ-СДС, а съпредседателят на партията Делян Пеевски настоя депутатите на ДПС да гласуват „за“.

Решението от заседанието на ПГ на ДПС беше обявено от парламентарната трибуна от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Това променя подредбата на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание, съобщи тя, цитирана от БТА.

След като 50-ото Народно събрание започна работа през юни, от ДПС бяха изключени Айсел Руфат, Рамадан Аталайн и Джейхан Ибрямов. След днешното заседание част от парламентарната група вече не са и Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов. Малко след това беше обявено, че групата напуска и Ахмед Вранчев, с което тя намаля с общо 18 души. По обяд още един депутат напусна доброволно парламентарната група на ДПС – Димитър Николов. 

Така депутатите от ДПС вече са 25, което ги поставя на четвърто място в парламента. Досегашните трети и четвърти ПП-ДБ и „Възраждане“ имат съответно 39 и 38 народни представители. Същевременно независимите депутати в Народното събрание след разпадането и на групата на „Величие“ вече са 36*.

Според Конституцията ако не се сформира правителство с първия мандат, вторият се пада на втората по сила парламентарно представена партия. Това означава, че президентът Румен Радев трябва да предложи на ПП-ДБ възможността за съставяне на кабинет.

Във вторник съпредседателят на ДПС Делян Пеевски изпрати покана за разговори до парламентарно представените партии без „Възраждане“ за съставяне на правителство, въпреки че първоначално беше заявил намерението на партията му да не се възползва от втория мандат. Всички партии отказаха преговори на ДПС.

Късно вечерта в сряда почетният председател на партията изпрати до медиите обръщение, в което призова за оставките на Делян Пеевски и още петима представители на ръководството на ДПС.

Минути след като призивът на Доган беше разпространен в медиите, председателят на ДПС Делян Пеевски реагира с позиция. 

„Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си! Не съм предател! Никой не може да спре Новото начало!“, написа той в изявление от страницата във Facebook на пресцентъра на ДПС.

Пред журналисти тази сутрин изключеният съпредседател Джевдет Чакъров посочи, че предстои в следващите дни колективните органи на „Движението за права и свободи“ да се съберат за заседание, на което да вземат решения за ситуацията в партията. 

По-късно в кулоарите на парламента той посочи, че към него и останалите изключени депутати са отправяни заплахи.

Ясно е кой ни заплашва, страхът трябва да бъде преодолян. Този акт, на който сме свидетели, не е легитимен и е неприемлив, не е съобразен с устава на ДПС. Този акт е приет под натиск и страх, коментира Джевдет Чакъров, цитиран от БНТ.

„Заставаме изцяло и подкрепяме почетния председател Ахмед Доган, че трябва да се върнат демократичните принципи във функционирането на ДПС, да се преодолее страхът. Ще подготвим сериозна позиция след задълбочен анализ и с консултация с юристи“, каза той.

Делян Пеевски отхвърля твърденията за заплахи и от своя страна отправи обвинения към Чакъров.

„На тяхната съвест е тормозът над всички. Чакъров, който седи и натиска всички и заплашва? Дори не искам да коментирам тези неща... Определени хора искат да разрушат ДПС“, каза той пред журналисти.

„Това, което прочетох, не мога да повярвам, че го прави почетният председател. Винаги съм бил за обединение и продължавам да съм за обединение. Който дели партията, за негова сметка си е“, заяви Пеевски.

*Текстът е обновен към 13:25 ч. на 11 юли 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 11.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още