fallback

ДПС на Пеевски все пак ще се опита да състави правителство

Решението е взето на заседание на парламентарната група на партията, в което не са участвали другият съпредседател и депутатите, които подкрепят Ахмед Доган

20:35 | 09.07.24 г.

Движението за права и свободи (ДПС) все пак ще се опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски, съобщава БНР.

С това решение Пеевски обръща на 180 градуса позицията си – на 4 юли, след като Народното събрание не подкрепи предложения кабинет на ГЕРБ, той коментира, че партията - втората политическа сила след проведените през юни парламентарни избори, ще върне веднага втория мандат, когато ѝ бъде връчен от президента Румен Радев.

Подкрепата на Пеевски за проектокабинета на ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов доведе до разделение в ДПС. Пеевски открито настоя депутатите от ДПС да подкрепят предложеното правителство. Група народни представители от партията обаче гласуваха против съобразно препоръката на почетния председател Ахмед Доган.

В събота Доган проведе среща с част от депутатите, които подкрепиха препоръката му, включително съпредседателят Джевдет Чакъров, който Пеевски се опитва да изолира. Чакъров обяви, че в следващите дни Доган ще направи изявление.

Разцепление в действие

Народните представители, които подкрепят Доган, не са участвали в заседанието на парламентарната група, отбелязват от БНР. В тяхно становище, изпратено по-рано до медиите, се посочва, че настоящото ръководство на парламентарната група не е избрано съгласно устава на ДПС и няма необходимата легитимност.

В същото становище се допълва, че вземането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на парламентарната група, а на колективните политически органи на партията, както и се подчертава, че Джевдет Чакъров е съпредседател на парламентарната група, а не само Делян Пеевски.

След заседанието Пеевски е коментирал, че ДПС е изпратило писма до всички политически партии, но без "Възраждане", защото според него "е русофилска партия", за да може да се говори за подкрепа на втория мандат.

"Да видим какво ще ни отговорят. От медиите видяхме, че няма желание за втори мандат“, казва Пеевски. „Ние сме длъжни на нашите избиратели да вземем мнението на останалите партии. Да правим сами втори мандат, да разиграваме държавата, да държим папки без да може да има правителство - ДПС е сериозна, отговорна партия и няма да си го позволи“, добавя той.

Що се отнася до 17-те депутати, които твърдо стоят зад Доган, Пеевски коментира, че „колегите са добре дошли“, както и ги призова да бъдат отговорни и да не изясняват вътрешни за партията теми през медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:35 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още