fallback

Moody's: Резултатите от изборите във Франция са негативни за кредитния рейтинг на страната

Париж също така едва ли ще може да прокара по-нататъшно повишаване на данъците

23:01 | 09.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Moody's предупреди, че резултатите от парламентарните избори във Франция са негативни за кредитния рейтинг на страната, тъй като една широка коалиция в управлението би затруднила вземането на решения и справянето със задачата за овладяване на дълга, предаде Ройтерс.

На вота в неделя левият "Нов народен фронт" спечели най-голям брой места, осуетявайки очаквания възход на крайната десница. Въпреки това коалицията не успя да си осигури абсолютно мнозинство.

Възможностите сега включват съставяне на правителство на малцинството от левицата, което ще бъде подложено на вот на недоверие от страна на опозицията, ако не бъдат постигнати споразумения; както и сглобяване на тромава коалиция от партии, които почти нямат общи позиции.

"С оглед на ограниченията, пред които е изправено всяко бъдещо правителство, е малко вероятно да видим фискална консолидация, основана на разходите, през 2025 г.", посочват от рейтинговата агенция.

Париж също така едва ли ще може да прокара по-нататъшно повишаване на данъците, като се има предвид, че съотношението на налозите към брутния вътрешен продукт вече е най-високото в Организацията за развитие и икономическо сътрудничество.

"Следователно фискалните последици от резултатите от изборите са отрицателни", изтъкват още от Moody's. Настоящият рейтинг на агенцията e Aa2 със "стабилна перспектива" за Франция, като е с една степен по-висок от този на S&P и Fitch.

"Настоящите безпрецедентни обстоятелства ще поставят на изпитание френските институции и ефективността на политиката", смятат представителите на рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:01 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още