fallback

Ердоган предупреди НАТО да внимава да не се въвлече във войната в Украйна

Посланието на турския президент рискува да подкопае усилията на съюзниците от НАТО да демонстрират единство в подкрепата за Украйна на срещата на върха във Вашингтон

17:22 | 09.07.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди съюзниците от НАТО да не предприемат стъпки, които могат да въвлекат алианса във войната в Украйна срещу руските сили.

„Докато решаваме какви стъпки трябва да се предприемат в подкрепа на Украйна, ние също поддържаме нашата принципна позиция да не правим НАТО страна във войната“, каза Ердоган на летището в Анкара, преди да отлети за Вашингтон, за да се присъедини към лидерите на НАТО на предстоящата среща на върха.

Предупреждението на Ердоган отразява нарастващата загриженост в турската столица за плановете на съюзниците да увеличат доставките на оръжия, включително бойни самолети F-16 и системи за противоракетна отбрана, за Украйна и да изпратят експерти за обучение на украинските сили. Турция признава, че Украйна се нуждае от военна помощ, за да се защити, но се опасява, че Москва може да използва увеличената помощ от страна на съюзниците като претекст да обвини директно НАТО за разпалване на конфликта.

„Ангажиментът и подкрепата на Турция за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна са известни на всички“, каза Ердоган, имайки предвид доставката от Турция на армейски дронове TB2, както и осигуряването на стандартните за НАТО 155-милиметрови боеприпаси за Украйна.

Посланието на Ердоган рискува да подкопае усилията на съюзниците от НАТО да демонстрират единство в подкрепата за Украйна на срещата на върха във Вашингтон, която започва във вторник, въпреки че самите те са разсеяни от вътрешнополитически предизвикателства. Съюзниците се очаква да обещаят да продължат подкрепата за Украйна, но засега плановете за осигуряване на дългосрочна помощ за Киев са в застой.

В изказването си Ердоган също така призова съюзниците да вдигнат търговските ограничения в отбранителния сектор за страната му.

„Прилагането на решенията, които взехме във Вилнюс по отношение на борбата срещу тероризма и премахването на пречките пред търговията в отбранителната промишленост между съюзниците, е важно“ за укрепването на „солидарността и духа на единство“ на алианса, каза Ердоган.

Турция, която има втората по големина армия в НАТО след САЩ, от години се оплаква от някои свои западни партньори, включително САЩ, Канада, Великобритания, Германия и Франция, които отказват да предоставят системи за противоракетна отбрана, както и ключово оборудване като двигатели за танкове, бойни самолети, дронове и хеликоптери, разработени от турски компании.

Повечето страни изразиха опасения, че оборудването може да се използва срещу търсещите автономия кюрди в страната, както и в Сирия и Ирак.

В момента Турция е санкционирана от САЩ заради покупката на руската система за противоракетна отбрана С-400, която според членовете на НАТО може да бъде използвана за събиране на разузнавателна информация за стелт изтребителите F-35 на Lockheed Martin Corp.

На Турция беше забранено и да получава готови самолети F-35, след като реши да закупи руската система. Анкара отказа да се раздели със системата С-400, която придоби през 2019 г., но Вашингтон направи компромис и в крайна сметка сключи сделка за продажба на изтребители F-16 след одобрението на Анкара за разширяването на НАТО с Швеция.

„Не трябва да има санкции, пречки, ограничения от страна на съюзниците спрямо други съюзници“, каза Басат Йозтюрк, генерален директор по въпросите на международната сигурност в турското външно министерство, в рамките на неотдавнашен панел, проведен от Атлантическия съвет в Турция. „Очакваме нашите съюзници да зачитат нашите опасения за сигурността и да действат по съответния начин, за да можем във Вашингтон да създадем истинско единство“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още