fallback

Виктор Орбан пристигна и в Китай след срещата с Владимир Путин

Унгарският премиер твърди, че провежда "мирна мисия" за прекратяване на войната в Украйна

09:42 | 08.07.24 г.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин в Пекин. Визитата се осъществява след противоречивата среща на премиера с руския президент Владимир Путин, предава Bloomberg.

Орбан и Си Дзинпин ще "обсъдят задълбочено въпроси от общ интерес", се казва в изявление на Министерството на външните работи в Поднебесната империя от понеделник.

Унгария пое шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз на 1 юли, а оттогава насам унгарският премиер проведе няколко визити в страни, сред които и Украйна.

В петък Виктор Орбан се срещна с Путин в Москва в рамките на така наречената от него "мирна мисия". Лидерите на ЕС осъдиха този ход, като заявиха, че той няма правомощията да представлява блока по въпроси като войната в Украйна.

"След Киев и Москва пристигнахме в Пекин за третата спирка на нашата мирна мисия", заяви Орбан в пост на страницата си във Facebook, който включваше снимка на усмихнати официални лица на летището.

Властите на Китай се опитват да се представят като предимно неутрални, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна в началото на 2022 г. Въпреки това страната е развила дълбок съюз с Москва като част от това, което Си и Путин нарекоха „приятелство без граници".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още