fallback

Франция свърна наляво, но с риск за политическа парализа

Левият съюз "Нов народен фронт" спечели най-много места на втория тур на парламентарните избори

08:53 | 08.07.24 г. 1

Франция е изправена пред парламент без ясно мнозинство и перспектива за тежки преговори от понеделник с цел сформиране на правителство, след като изненадващ възход на левицата блокира стремежа на Марин льо Пен да доведе крайната десница на власт, предава Ройтерс.

Левият „Нов народен фронт“ се очерта като доминиращата сила в Националното събрание след изборите в неделя, макар че нито една група не успя да си осигури работещо мнозинство. Възможностите са „Нов народен фронт“ да сформира правителство на малцинството или да изгради широка и тромава коалиция.

Резултатът нанесе болезнен удар на президента Еманюел Макрон и изпрати в безизходица втората по големина икономика в еврозоната, предвещавайки период на политическа нестабилност само няколко седмици преди Париж да приеме Олимпийските игри.

Макрон се оказа със силно фрагментиран парламент, което ще отслаби ролята на Франция в ЕС и отвъд границите му и ще направи трудно за всички да прокарват вътрешнополитическа програма.

Левицата спечели 182 места, центристкият алианс на Макрон има 168, а „Национален сбор“ на Льо Пен – 143, сочат данни на вътрешното министерство, цитирани от вестник Le Monde.

Премиерът Габриел Атал заяви, че ще подаде оставката си, но не е ясно дали президентът ще я приеме веднага предвид страховитата задача за сформиране на правителство. Атал заяви, че е готов да остане като служебен премиер.

„Аз, разбира се, ще изпълнявам задълженията си, докато е необходимо, няма как да е иначе в навечерието на събитие (Олимпийските игри), което е толкова важно за страната ни“, коментира Атал, след като стана ясно, че съюзът на Макрон е претърпял поражение.

Партиите от „Нов народен фронт“, който се състои от Френската комунистическа партия, твърдолинейната левица „Непокорна Франция“, Зелените и Социалистическата партия, проведоха първи среднощни разговори за това как да се продължи нататък.

Пламенният лидер на „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон заяви, че новият премиер трябва да бъде излъчен от „Нов народен фронт“. Но блокът няма лидер, а партиите в него са силно разединени за това кой може да изберат за подходящ премиер.

Някои видни центристки фигури, включително бившият премиер при Макрон Едуар Филип, заявиха, че са готови да работят по споразумение за гарантиране на стабилно правителство.

Еврото поевтинява след обявяването на прогнозните резултати. „Ще има истински вакуум, що се отнася до законодателната способност на Франция“, коментира Саймън Харви, ръководител на форекс анализите в компанията Monex Europe в Лондон.

За „Народен сбор“ на Льо Пен резултатът бледнее в сравнение със седмиците, когато обществени допитвания последователно прогнозираха, че партията ще спечели убедително.

Левите и центристките съюзи си сътрудничиха след първия тур на изборите миналата седмица, като изтеглиха редица кандидати от тристранните надпревари, за да изградят единен вот против „Народен сбор“.

В първата си реакция ръководителят на „Народен сбор“ Жордан Бардела, протеже на Льо Пен, нарече сътрудничеството против партията му „срамен съюз“, който по думите му ще парализира Франция.

Льо Пен, която вероятно ще бъде кандидатът на партията за президентските избори през 2027 г., заяви, че изборите в неделя, на които „Народен сбор“ постигна голям напредък в сравнение с предишни избори, са посели семената на бъдещето. „Нашата победа само беше отложена“, каза тя.

С настъпването на нощта в неделя статуята на Мариан на Площада на Републиката беше осветена от зяра, част от празненствата на поддръжниците на левицата. Мариан е национален символ на Франция, представляващ разума, свободата и идеалите на републиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още