fallback

Унгария е отменила посещение на германския външен министър

Будапеща е недоволна заради критиките на германския канцлер към унгарския премиер Виктор Орбан, който се срещна в Москва с руския президент Владимир Путин

14:04 | 06.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Унгария е отменила среща на ниво министри на външните работи с Германия в Будапеща в понеделник, предава Ройтерс, като се позовава на представител германското външно министерство.

Германското ведомство е било изумено от това решение и смята, че една сериозна и откровена дискусия трябва да се проведе, след като унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, пише БТА.

Германският канцлер Олаф Шолц отправи сериозни критики към Будапеща заради посещението на Виктор Орбан в Москва, припомня БГНЕС.

"Виктор Орбан е на посещение при Путин в качеството си на унгарски министър-председател. В областта на външната политика Европейският съвет е представен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел", коментира Шолц, като се позова на факта, че Унгария наскоро пое ротационното председателство на Съвета на ЕС.

"Позицията на ЕС е много ясна: ние осъждаме руската агресия. Украйна може да разчита на нашата подкрепа", добави германският канцлер.

Германският външен министър Аналена Бербок трябваше да посети Будапеща на 8 юли, но пътуването ще бъде преместено за по-късна дата, уточняват от германското външно министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 06.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още