fallback

Реформистът Масуд Пезешкиан спечели президентските избори в Иран

Той няма да се противопоставя на теократичното управление, по призовава за конструктивни отношения със Запада, за да излезе Техеран от изолацията

09:55 | 06.07.24 г.

Бившият министър на здравеопазването, кардиохирургът и реформист Масуд Пезешкиан е спечелил президентските избори в Иран. Това съобщава говорителят на изборните власти на страната Мохсен Еслами, предават световните агенции.

Според резултатите от обработката на всички 30,530 млн. бюлетини, подадени на втория тур на изборите, Пезешкиан е спечелил 16,384 млн. гласа, или над 53% от общия брой.

Консерваторът Саид Джалили, представител на иранския лидер във Висшия съвет за национална сигурност на републиката, е получил 13,538 млн. гласа, или малко над 44%, предава БТА. 

Пезешкиан е деветият президент на Иран.

Избирателната активност на втория тур е била почти 50%.

Пезешкиан увери в първата си реч след победата, че ще "протегне приятелска ръка на всички", пише Франс прес. "Всички сме жители на тази страна, трябва да използваме всички за напредъка на страната", подчерта той, като благодари на поддръжниците си.

Човекът, когото иранците наричат "доктора", потвърди лоялността си към Ислямската република, но призова за "конструктивни отношения" с Вашингтон и европейските страни, за да "изведе Иран от изолацията". 

Никой нямаше да заложи на този депутат от Табриз, големия град в северозападен Иран, когато кандидатурата му беше приета от Съвета на пазителите заедно с още петима кандидати, всичките консерватори, отбелязва Франс прес.

Баща, отгледал сам три деца след смъртта на съпругата си и другото си дете в автомобилна катастрофа през 1993 г., той се самоопределя като "глас на безгласните". Депутат е от 2008 г. насам, азер, подкрепя правата на етническите малцинства в Иран и критикува потискането на политическото и социалното несъгласие от духовенството.

Пезешкиан въплъщава надеждите на милиони иранци, които искат по-малко ограничения на социалните свободи и по-прагматична външна политика, пише Ройтерс. Той вероятно ще бъде приветстван от световните сили с очакването, че може да търси мирни начини за излизане от напрегнатото противопоставяне между Техеран и Запада.

Новоизбраният президент е верен на теократичното управление на Иран без намерение да се конфронтира с мощните ястреби в областта на сигурността и клерикалните управници. В телевизионни дебати и интервюта той обеща да не оспорва политиката на Хаменей.

Съгласно двойната система на управление в Иран президентът не може да въведе никаква голяма промяна в политиката по отношение на ядрената програма или подкрепата на различни ислямистки групировки в Близкия изток, защото основните решения се взимат от върховният лидер аятолах Али Хаменей.

Президентът на Иран обаче може да повлияе на тона на политиката на Техеран и ще участва тясно в избора на наследник на Хаменей, който е на 85 години.

Възгледите на Пезешкиан контрастират с тези на покойния Ебрахим Раиси, протеже на Хаменей, който затегна прилагането на законите за ограничаване на женското облекло и зае твърда позиция в замиращите преговори за съживяване на ядрената сделка от 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 06.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още