fallback

Настоящият уикенд може да се окаже решаващ за кандидатурата на Джо Байдън

Държавният глава ще се отправи към два щата, които задължително трябва да спечели на своя страна – Уисконсин и Пенсилвания, предстои му и интервю за ABC News

10:54 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Джо Байдън започва вероятно най-важния уикенд в политическата си кариера, знаейки, че трябва да си върне доверието на силно скептични гласоподаватели, донори и партийни функционери - и че всяка една грешна стъпка може да се окаже фатална за кампанията му, пише Bloomberg.

Държавният глава, който прекара седмицата след катастрофалното си представяне на първия дебат с Доналд Тръмп в опити да си осигури подкрепа сред висши представители на Демократическата партия, ще се отправи към два щата, които задължително трябва да спечели на своя страна – Уисконсин и Пенсилвания.

Но най-решаващо за Байдън ще бъде интервюто в петък за ABC News, предлагащо на гласоподаватели и съюзници първи неподправен поглед върху президента от дебата насам.

Уверенията на Байдън, че дебатът е плод на една-единствена лоша вечер и че той е решен да остане в надпреварата, не допринесе много за успокояването на демократите, които години наред обрисуваха Тръмп като екзистенциална заплаха за нацията.

Настинка

Поредицата от извинения на президента и Белия дом – че той се бори с настинка, уморен е от пътуване и не спи достатъчно – не постигнаха нищо, но засилиха въпросите за това дали Байдън, който вече е на 81 години, може да бъде назначен отново за лидер на свободния свят за още четири години.

Въпреки че повечето партийни лидери и видни губернатори досега се съпротивляваха на публични призиви за оттеглянето на президента, те директно признаха безпокойството си и казаха, че въпросите относно способността му да се справя с работата са основателни.

Някои основни донори на Демократическата партия заявиха, че ще задържат или пренасочат парите си, освен ако Байдън не се оттегли, а законодателите продължават да обсъждат дали да се обединят и да призоват за промяна на кандидатурата.

Президентът е признал в разговори с приближени, че нов провал през следващите дни ще наложи преосмисляне на надпреварата, съобщи New York Times. От Белия дом и кампанията на Байдън отрекоха информацията.

Среща на върха на НАТО

Байдън трябва да насочи вниманието си i към укрепване на подкрепата сред чуждестранните лидери, които ще дойдат във Вашингтон следващата седмица за срещата на върха по повод 75-ата годишнина на НАТО. Представянето му на дебата отприщи порой от безпокойство в чужбина, като дипломати дори споделиха случаи, в които са виждали как възрастта на Байдън си проличава по време на ключови международни събирания.

В същото време Тръмп се представя на високо ниво, с поредица от предстоящи събития, които биха могли допълнително да укрепят предимството му.

Очаква се кандидатът на републиканците да проведе митинги във Флорида и Пенсилвания следващата седмица и намекна, че подготвя обявяването на свой кандидат за вицепрезидент. След това републиканците ще се съберат в Милуоки, за да номинират 78-годишния Тръмп за кандидат-президент за трети пореден път.

Според проучване, публикувано в сряда от Wall Street Journal, осем от десет американци казват, че настоящият президент е твърде стар, за да се кандидатира за втори мандат.

Байдън планира да говори на митинг в Мадисън, щата Уисконсин, в петък. Той отправи послание към избирателите в радиоинтервю в четвъртък, признавайки, че се е „прецакал“ и „направил грешка“ с дебата.

От кампанията му обявиха, че се планира предоставянето на 50 млн. долара за платено позициониране в медии през месец юли и има планове за покупката на рекламно време по време на значими събития като Олимпийските игри и отразяването на срещата на Републиканската партия.

В радиоинтервюто си в Уисконсин Байдън изрази вярата си, че може да спечели изборите и че 90 минути дебат няма да обезсилят успехите на неговия президентски мандат.

„Когато те съборят, просто се изправяш“, каза Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още