fallback

Лейбъристите водят убедително на изборите във Великобритания, Сунак призна поражението

Популистът Найджъл Фараж спечели място в парламента от осмия си опит

08:21 | 05.07.24 г.

Киър Стармър ще бъде следващият премиер на Великобритания, тъй като се очаква неговата лявоцентристка Лейбъристка партия да спечели огромно мнозинство на парламентарните избори, предава Ройтерс. Те слагат край на 14-годишното, често бурно, управление на консерваторите, нанасяйки голямо поражение на партията на Риши Сунак.

Резултатите в много избирателни окръзи след гласуването в четвъртък все още не са обявени, но Лейбъристката партия вече спечели над 326 места в 650-местния парламент, като според екзит пол тя ще получи около 410 места.

В унизителна нощ за Сунак Консервативната партия до момента е спечелила само 70 места и се очаква да преживее най-лошото си представяне в дългата си история. Избирателите я наказаха заради кризата с разходите за живот, неработещи публични услуги и поредица от скандали.

„Днес хората тук и в цялата страна се произнесоха и те са готови за промяна, за край на политиката на представянето и връщане към политиката като публична услуга“, заяви Стармър, след като спечели мястото си в парламента в Лондон. „Промяната започва от тук... Вие гласувахте, сега за нас е време да изпълним обещанията си“, допълни той.

Сунак призна поражението и заяви, че се е обадил на Стармър, за да го поздрави за победата му.

„Днес властта ще отиде в други ръце по мирен и подреден начин, с добрата воля на всички страни“, заяви той, след като спечели отново мястото си в парламента. „Имаме да извлечем много поуки, да помислим и да поемем отговорност за загубата на много добри, усилено работещи консервативни кандидати... Извинявам се“, допълни той.

Въпреки убедителната победа на лейбъристите допитвания показаха, че британците не са особено ентусиазирани към Стармър и неговата партия и той идва на власт в момент, когато страната е изправена пред поредица от страховити предизвикателства.

Данъчното бреме във Великобритания се очаква да достигне най-високото си ниво от периода малко след Втората световна война, нетният дълг е почти равен на брутния вътрешен продукт, жизненият стандарт се влошава, а публичните услуги се пропукват, особено толкова силно ценената Национална здравна служба, която беше преследвана от стачки.

Той вече беше принуден да ограничи някои по-амбициозни планове на лейбъристите като обещанията ѝ за зелени разходи, но в същото време обеща, че няма да повишава данъците за „работещите хора“.

Голяма част от тежките щети за подкрепата за консерваторите бяха нанесени от крайнодясната популисткта партия „Да реформиране Обединеното кралство“ на активиста за Brexit Найджъл Фараж, който настоява категорично за ограничаване на имиграцията.

Найджъл Фараж. Снимка: Bloomberg LP

Стармър обеща да сложи край на противоречивата политика на Консервативната партия да изпраща хора, търсещи убежище, в Руанда, но ще бъде подложен на натиск да намери решение за спирането на десетки хиляди хора, които пристигат през Ламашна с малки лодки.

Взаимните обвинения и дебат за бъдещата насока започнаха веднага в Консервативната партия, като някои заявиха, че провалът се дължи на изоставянето на позицията в центъра, а други твърдяха, че „Да реформираме Обединеното кралство“ е спечелила избиратели, които са преценили, че партията се е отдалечила от корените си.

„Да реформираме Обединеното кралство“ спечели четири места, а самият Фараж най-сетне беше избран в парламента при осмия си опит и спечели повече гласове от консерваторите в много части на страната.

„Има огромна празнота в център дясното в британската политика и моята задача е да я запълня, точно това смятам да направя“, каза ликуващият Фараж. „Повярвайте ми, хора, това е само първата крачка към нещо, което ще удиви всички“, допълни той.

Популистка алтернатива

Увеличаването на подкрепата за популистката алтернатива е в унисон със сходни резултати в Европа, където крайната десница засилва подкрепата си.

Но за разлика от Франция, където крайнодесният „Народен сбор“ на Марин льо Пен постигна исторически напредък на изборите миналата неделя, британското общество като цяло възложи надеждите си за промяна на лявоцентристка партия.

Стармър обеща да подобри отношенията с ЕС, за да реши проблеми, създадени от Brexit, в момент, когато крайнодесни политици се радват на успех. Но въпреки противопоставянето на Brexit връщане в ЕС не се обсъжда.

Възможно е също да му се наложи да работи с Доналд Тръмп в САЩ, ако той спечели президентските избори през ноември, но обещава да продължи недвусмислената подкрепа за Украйна.

Победата на изборите ще бъде невероятен обрат за Стармър и Лейбъристката партия, която според критици и поддръжници беше изправена пред екзистенциална криза само преди три години, когато понесе тежко поражение на изборите през 2019 г.

Но поредица от скандали при Консервативната партия, най-вече разкритията за партита на „Даунинг стрийт“ по време на Covid блокадите, подкопаха тогавашния премиер Борис Джонсън и огромната преднина на консерваторите в обществените допитвания се изпари.

Катастрофалното шестседмично управление на Лиз Тръс, което последва принудения да подаде оставка Джонсън в края на 2022 г. затвърди спада, а Сунак не успя да подкопае убедителната преднина на лейбъристите в обществените допитвания.

Сунак изненада Уестминстър и мнозина членове на собствената си партия, като насрочи извънредни избори по-рано от необходимото през май, когато консерваторите изоставаха от лейбъристите с около 20 пункта в обществени допитвания.

Той се надяваше, че разликата ще бъде стопена, както се случваше традиционно на избори във Великобритания, но изоставането на партията му се запази в катастрофална за консерваторите предизборна кампания.

Британските фючърси на индекси се повишават, а паундът запази силните си ръстове след изборната победа на лейбъристите, която им дава ясен мандат да изпълнят обещанията си за по-голяма икономическа стабилност, пише Bloomberg.

Контрактите върху индекса FTSE 100 напредват с 0,2%, а паундът се търгува на ниво от около 1,277 долара.

Макар че историческата подкрепа на лейбъристите за по-високи данъци и за профсъюзите традиционно ги противопоставят на пазарите, този път трейдърите са уверени, че перспективата за криза с ценните книжа във Великобритания като преди две години ще въздържа следващото правителство.

Търговията с британски държавни ценни книжа започва в 8 ч. местно време в Лондон (10 ч. българско време).

Преди изборите Лейбъристката партия обяви икономическата стабилност като свой основен приоритет в предизборната си програма и обеща да се придържа към строги правила за разходите. Рейчъл Рийвс, бивша служителка в Английската централна банка (АЦБ), която вероятно ще стане финансов министър на Великобритания, заяви, че администрацията няма да вдига три от ключовите данъци във Великобритания върху заплати и стоки.

Сред другите обещания са строителство на повече жилища и създаване на държавна енергийна компания.

Фискалната стабилност и подобряване на отношенията на Великобритания с ЕС ще подкрепят ценните книжа в краткосрочен план и ще имат положителни последици за паунда, коментираха стратези от TD Securities в бележка от 4 юли.

Но новото правителство ще наследи вяла и крехка икономика. Макар че инфлацията се върна към целта на АЦБ за 2%, цените на услугите остават високи. А възстановяването след техническата рецесия миналата година изглежда губи инерция, показаха най-новите данни за растежа. Но очаквани понижения на лихвите от АЦБ през следващите месеци дават още една причина на инвеститорите в облигации да отдават предпочитание на ценните книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още