fallback

Управляващите във Великобритания са готови да бъдат опозиция в новия кабинет

Лейбъристите са напът да спечелят най-голямото парламентарно мнозинство в историята на страната

14:57 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Британците гласуват днес на парламентарни избори. Очаква се лявоцентристката Лейбъристка партия да постигне голяма победа на вота, който ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите и ще връчи на лидера й Киър Стармър ключовете за кабинета на премиера.

Консервативната партия на Великобритания вчера почти призна предсрочно изборното си поражение пред лейбъристите на Киър Стармър, след като ден преди отварянето на избирателните секции във Великобритания предупреди, че опозиционната партия е напът да постигне рекордна победа.

Според оповестените последни прогнози лейбъристите са напът да спечелят мнозинство от 212 депутатски места, което е най-голямото за която и да било партия в най-новата история на Обединеното кралство. Както Стармър, така и премиерът консерватор Риши Сунак предупредиха гласоподавателите за тежки икономически последици, ако спечели другата партия.

Но изправени пред прогнозите да постигнат най-слабия резултат в историята на партията, консерваторите насочиха вниманието си към ограничаване на щетите. Те заявиха, че ще им бъде нужно да си запазят достатъчно брой места, за да бъдат ефективна опозиция на евентуално лейбъристко правителство.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още