fallback

Съперниците на Льо Пен набират скорост, докато политическите лидери предупреждават за хаос

"Национален сбор" е напът да се превърне в най-голямата група в Националното събрание

13:53 | 04.07.24 г.

Партиите, които искат да спрат инерцията на крайнодясната „Национален сбор“ на Марин льо Пен в борбата за властта, набират скорост преди втория тур на парламентарните избори в неделя, докато ключови политически фигури предупреждават избирателите, че решението им ще промени драматично Франция, предава Bloomberg.

Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон и лявата коалиция "Нов народен фронт" стратегически изтеглиха повече от 200 кандидати от втория тур, за да избегнат разцепване на опозицията заради крайната десница. Проучване на Toluna-Harris Interactive, проведено във вторник и сряда, показа, че „Национален сбор“ ще получи между 190 и 220 места в парламента, което е далеч по-малко от необходимите 289 места за абсолютно мнозинство.

Льо Пен и нейните съюзници са напът да се превърнат в най-голямата група в Националното събрание след победата на първия тур. Ако крайнодесните спечелят абсолютно мнозинство в 577-местния парламент, те ще могат лесно да приемат закони и да налага програмата си на правителството.

"Франция е на ръба на скала и не знаем дали ще скочи", заяви френският социалист Рафаел Глюксман пред радио France Inter в четвъртък. "От 9 юни насам се отвори пропаст, усещаме изключително напрегната атмосфера и витае мисълта, че изборът, който ще направим, ще преначертае образа на страната".

Индексът CAC 40 се понижи с 4,6%, откакто Макрон шокира инвеститорите, свиквайки предсрочни избори на 9 юни, а еврото отслабна спрямо долара. Спредът на доходността по френските държавни облигации спрямо тази на германските ДЦК достигна най-високата си стойност от около 85 базисни пункта и оттогава се понижи до около 65 базисни пункта.

Париж ще проведе последната си продажба на облигации преди изборите, което ще покаже как инвеститорите се справят с политическата несигурност. Министерството на финансите ще се опита да набере до 10,5 млрд. евро (11,3 млрд. долара) от четири облигации, известни като OAT, с матуритет до 40 години. Като се отчита настоящата нестабилност, целевият размер на продажбата беше предпазливо намален до най-малкия за тази година, за да се събере подкрепа.

Макрон разпусна долната камара на парламента преди близо четири седмици и свика предсрочни избори, след като неговата партия беше разгромена на изборите за Европейски парламент. Това накара левите партии, вариращи от социалистите до крайнолявата, да сформират коалиция, за да се изправят срещу Льо Пен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още