fallback

След осем години Германия и Полша заровиха томахавките

Германският канцлер Олаф Шолц и полския премиер Доналд Туск укрепват връзките помежду си в момент на надигаща се подкрепа в ЕС за евроскептични крайнодесни партии

21:00 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Олаф Шолц направи важно посещение във Варшава за среща с полския си колега Доналд Туск. По време на разговорите бяха обсъдени редица въпроси и постигнати определени договорености, но една от най-важните новини от срещата е, че двете страни поне временно заровиха томахавката след сериозното обтягане на двустранните отношения през осемгодишното управление в Полша на консервативната партия „Право и справедливост“ на Ярослав Качински.

Лидерите на Полша и Германия взеха участие вчера в пространни междуправителствени консултации, чиято цел бе да вдъхнат нова енергия на междусъседските връзки – влошили се чувствително при предишното правителство във Варшава – а също и да направят съвместна декларация, че поемат общ ангажимент за гарантиране на европейската сигурност в сегашната силно усложнена геополитическа обстановка, отбелязва Асошиейтед прес.

Шолц пристигна за срещата в полската столица с делегация от 12 министри и членове на кабинета, която включваше и министъра на отбраната Борис Писториус.

„Идваме с много ясно послание – Германия и Полша са добри съседи, близки партньори и надеждни приятели. Искаме да създадем нова динамика в нашето сътрудничество“, каза Шолц на обща пресконференция с Туск. „Тясното взаимодействие между Германия и Полша е много важно за нас.“

Двамата проевропейски лидери укрепват връзките помежду си в момент на надигаща се подкрепа в Европа за евроскептични крайнодесни партии, а също и само дни след първия тур на парламентарните избори във Франция, след който крайната десница е по-близо до влизане в управлението от когато и да било, отбелязва Асошиейтед прес.

„Убедени сме, че независимо от изхода от втория тур на френските избори партньорството между президента на Франция, Доналд и мен ще бъде много добро и ще бъде в основата на сътрудничеството между нашите три страни“, каза канцлерът.

Туск заяви, че „не бива да се допуска дестабилизация на ЕС независимо от развръзката на вота в някои страни“. „Важното сега е умерените, разумни и проевропейски сили да намерят мъдър и убедителен начин да реагират на приоритетите на обикновените хора, а те са: ефикасна борба с незаконната миграция, сигурност и по-голяма икономическа ефективност.“

Според полския премиер Европа трябва да бъде по-активна в отстояването на интересите си на международната арена.

За последен път подобни обширни междуправителствени консултации между Полша и Германия се състояха през 2018 г. След това полското правителство, което управляваше до миналата година, взе враждебен курс към Берлин и обвини Германия в упражняване на прекомерно влияние върху процеса на вземане на решения в ЕС и отправи настойчиви искания към Федералната република да изплати репарации в размер на 1,3 трилиона долара за вредите, причинени на Полша по време на нацистката окупация през Втората световна война.

Кабинетът на Туск, който встъпи в длъжност през декември, взе курс на подобряване на отношенията с Берлин. Двустранните връзки придобиха особено важно значение предвид руската война срещу Украйна, която се води край източните граници на Полша и 27-членния ЕС, а също и в условията на засилен наплив на незаконни мигранти от Близкия изток и Африка към Полша, който според Варшава и Брюксел е организиран от Москва и нейния съюзник Беларус като част от хибридната им война срещу Европа.

Туск, който е бивш председател на Европейския съвет, заяви, че сигурността на Полша и континента са негов приоритет и че „никой не бива да се съмнява в доброто сътрудничество между Полша и Германия в тази област“.

Полският премиер изрази задоволство, че канцлерът е казал, че Берлин е готов да помогне за гарантирането на сигурността по източната граница на Полша чрез инвестиции в инфраструктура и други мерки. Той разкритикува европейските страни, че им липсва съгласуваност и решителност за предприемането на общи стъпки за укрепване на отбранителните способности на Европа, преди всичко в сферата на противовъздушната отбрана.

„Сигурността на Германия и сигурността на Полша са неразривно свързани. Това означава, че сигурността на Полша е сигурност за Германия“, заяви Шолц. „Ето за това се борим като съседи, съюзници в НАТО и партньори в ЕС. Нашата солидарност и единодействие са нашата сила.“

Шолц обеща и Германия да „вземе мерки за подпомагане на живите жертви на германското нападение и окупация на Полша в периода 1939 – 1945 г. и за съхраняване на паметта за болезненото общо историческо минало на двете страни“. Като пример за такава стъпка той изтъкна създаването на Германско-полски дом за почитане на паметта на полските жертви, който да послужи като „видим знак срещу забравата и предупреждение за бъдещето“.

Общ план за действие

Една от най-важните договорености, които постигнаха двамата лидери на срещата си, беше Полша и Германия да излязат с общ план за действие. Той предвижда засилване на отбранителното сътрудничество, укрепване на присъствието на НАТО по източния фланг на алианса и съвместни мерки в помощ на Украйна, посочва Ройтерс.

Но независимо от това ярките различия по отношение на отбраната между двамата лидери остават.

Докато полският премиер е един от най-големите радетели за общи европейски проекти в тази сфера, канцлерът е на мнение, че ЕС не бива да се ангажира с финансирането на покупки на оръжие, нито с националните военни бюджети на държавите членки, отбелязва Ройтерс.

В анализ на резултатите от срещата Туск-Шолц Розалия Романец, журналист от Deutsche Welle и наблюдател на процесите в Източна Европа, също предупреждава, че този съвместен план е по-скоро с декларативен характер, и отбелязва, че на пресконференцията с канцлера полският премиер е признал, че в него липсва достатъчно конкретика – особено що се отнася до оръжейното и отбранителното сътрудничество, като проектите, които се споменават в него, не са нови, а такива, по които така или иначе вече се работи.

Въпреки това според Романец за Полша е било важно да чуе от Германия ясно поемане на ангажимент към сигурността на източния фланг на НАТО и че страните от него няма да бъдат оставени сами – безпокойство, което канцлерът е успял да разсее. Но засега остава неясно кой какво ще финансира, допълва журналистът от Deutsche Welle.

За Полша е важно Германия да поеме отговорност за отбраната на Източна Европа евентуално по подобие на начина, по който САЩ поемат отговорност за сигурността на Западна Германия по време на Студената война. Варшава настоява за бързи мерки в тази посока по две основни причини – първо, източната граница на Полша е външна граница на НАТО, което я излага на по-голяма опасност от другите страни в алианса, и второ, защото Варшава преди години се оказа права в оценката си за заплахата от Русия, която остана недооценена от Берлин, допълва Романец.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още