fallback

Първият мандат се провали – парламентът не одобри кабинета „Желязков“

„За“ гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС и само част от ДПС

16:27 | 03.07.24 г. 1

Народните представители не подкрепиха предложения от ГЕРБ-СДС кабинет на малцинството с премиер Росен Желязков. След ожесточени дебати в пленарна зала, в подкрепа на кабинета гласуваха единствено представителите на ГЕРБ-СДС и 30 депутати от парламентарната група на ДПС, събирайки се общо 98 гласа.

14 депутати от ДПС гласуваха против. По-рано днес стана ясно, че почетният председател на партията Ахмед Доган е призовал да не се подкрепя кабинет на ГЕРБ, но въпреки това съпредседателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че партията му ще подкрепи правителство с първия мандат. 1 представител на ДПС гласува „въздържал се“.

Против гласуваха 38 от 39-те депутати на ПП-ДБ, а един от тях - въздържал се. Целите парламентарни групи на „Възраждане“, БСП, ИТН и „Величие“ гласуваха „против“, както и 2-мата независими депутати.  

Дебатите продължиха над 3 часа, като най-голяма част от разговора беше посветена на предходните правителства и свършеното от тях. Украйна, енергетиката и западната ориентация на страната, влизането в еврозоната бяха сред другите теми, по които спориха депутатите.

Правителство на малцинството с политики на наваксване

Предложеният от мен състав на правителството с мандата на ГЕРБ-СДС има основна политическа задача да възстанови ефективното управление, за да се преодолеят три дефицита - дефицит на доверието и стабилността, на целеполагането и целепостигането и на правоприлагането, каза при представяне на кабинета предложеният за премиер Росен Желязков. Според него политическата криза в страната е напът да се превърне в криза на демокрацията.

От началото на демокрацията в България са проведени 15 парламентарни избори, от тях 4 са редовни. Кредитът на доверие през 90-те години започва с 83% участие в изборния процес, за да стигне до 34% на последните избори, коментира той.

„Пред нас има два пътя за развитие. Единият е лесен – това е пътят на разделение, който вървим вече трета година. Другият е пътят на единение, който винаги е труден, но го дължим заради основните задачи, които предстоят пред държавата, и за добруването на народа“, каза Желязков.

Той отбеляза, че предлага правителство на малцинството с политики за наваксване на изгубеното време и минимизиране на щетите.

Нямаме право да обречем следващите поколения на недоверие и нихилизъм към държавата и държавността, призова той.

Изборните резултати ни поставят в ролята на силна, конструктивна и проевропейска опозиция, каза бившият премиер Николай Денков, председател на парламентарната група на ПП-ДБ. Той посочи, че за кратките управления на формацията му страната се е придвижила към средноевропейските нива повече, отколкото ГЕРБ са я придвижили за последните 12 години.

Предлага ни се правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Наистина ли ни се предлагат отново същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 г., както и министри от 2013 г., попита Денков. 

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че действията на парламентарната му група почиват на политическата логика.

Ще подкрепим мандата на победителя в изборите, защото уважаваме вота на българския избирател, ако ще той да е от 30-процентно участие, каза Цонев.

Ако не се сформира правителство, още повече ще спадне доверието на българските граждани, каза още той.

„Ние сме втори и ще подкрепим мандата на първия. Ще вземем втория мандат и ще положим всички усилия България да има управление“, каза Цонев и допълни, че ако се стигне до трети мандат, ДПС ще направи всичко възможно да се сформира правителство.

Той подчерта, че преговори с „Възраждане“ партията му не може да води, защото България е избрала западния модел. „Българският народ не харесва изтока и модела на изтока“, заяви Цонев.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ му опонира, че демократичните държави не се делят на източни, западни, северни и южни. „Те са демократични или не са демократични“, каза Костадинов.

Той направи паралел с правителството на малцинството на Пламен Орешарски преди 11 години, подкрепено от Волен Сидеров.

„Това правителство катастрофира, с него катастрофира и българската държава. Тогава катастрофира и БСП и оттогава тази партия върви все надолу и надолу. Обръщам се към представителите на ГЕРБ. Знам и съм уверен, че няма избирател на ГЕРБ, който да е гласувал за правителство, което вие да направите и да е подкрепено от ДСП. Няма ваш избирател, който да подкрепи това да сте патерица на ДПС. Ако вие днес направите правителство, вас ще ви сполети съдбата на БСП. Вашите избиратели няма да ви го простят“, каза Костадинов.

Според него проблемите в ДПС могат да се окажат заплаха дори за националната сигурност.

Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към ПП-ДБ, казвайки: „От казаното дотук ние единствено имахме нужда от осъзната подкрепа от 10-ина или колкото трябва депутати от вас, за да си понесем цялата отговорност“. Той призова Николай Денков ГЕРБ да не бъде прикачвана към ДПС. 

Той отново каза, че партията му няма да подкрепи правителство с втория или с третия мандат.

Борисов отправи призив за прекратяване на дискусиите и преминаване към гласуване, посочвайки, че правителство няма да има и с втория, и с третия мандат.

„Да си пожелаем да се видим след изборите“, каза той. „Да отиваме да агитираме, да молим за прошка“, призова Борисов.

„Това, което чухме от г-н Борисов щеше да е много конструктивно, ако беше казал: наистина се покайвам и искам прошка, че за всички тези години съдебната реформа не влезе наистина в сила“, каза от парламентарната трибуна Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Той се извини на избирателите, че необходимите реформи не са били приоритет още в първия месец на управлението на ПП-ДБ.

„Ако някой мисли, че ще сме коалиционен партньор без тези реформи, това няма да се случи“, каза той.

Излизането от кризата може да стане само с експертен кабинет с ясна програма, каза Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН.

„Ако президентът връчи третия мандат на ИТН, ние ще отправим покана към всички политически партии в този парламент за експертен кабинет с ясна политическа програма“, подчерта той.

Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Ясно е, че имаме сериозни разминавания и различия, но трябва да се уважаваме и да търсим пътища един към друг, каза Борислав Гуцанов, председател на ПГ на „БСП за България“.

„Подхождаме с уважение към нашия основен опонент през последните 15 години – ПП ГЕРБ. Заедно с това нашата позиция е ясна – ние не можем да подкрепим такъв кабинет“, каза още Гуцанов.

„БСП сме "за" влизане в еврозоната, но тогава, когато България е готова да влезе в еврозоната“, каза още Гуцанов.

Той отбеляза, че Народното събрание трябва да има друго ниво и разговорите да са за развитието на България през следващите 10-15 години.

„През последните 2,5 години светът се тресе от войната в Украйна. Ние смятаме, че България трябва да бъде домакин на преговори на мир, а не страна във военен конфликт", каза Гуцанов, въпреки че страната не е страна във войната.

Той призова за поддържане на добри отношения и на запад, и на изток.

„Трябва да има кабинет на експерти, на националното спасение, на националното съгласие. Кабинет, който да защитава интересите на Република България“, каза той.

Не забравяйте, че част от тези, които предлагате за министри, изкараха хората на площадите, каза Атанас Зафиров, председател на „БСП за България“.  

„Не показвате управленска програма, около която да се структурира подкрепата за кабинет“, каза още Зафиров и отново се обяви за експертен кабинет.

Какъв е предложеният състав на кабинета „Желязков“: 

Мандатът на ГЕРБ-СДС беше връчен от президента в понеделник. Тогава папката беше приета от предложения за премиер Росен Желязков. В неговия проектокабинет фигурира един вицепремиер – предложения за министър на иновациите и растежа Томислав Дончев.

Останалите лица в кабинета са комбинация между министри от предишни правителства на ГЕРБ и представители на служебния кабинет: Людмила Петкова като министър на финансите, Даниел Митов – министър на външните работи, Калин Стоянов – министър на вътрешните работи, Николай Нанков – министър на регионалното развитие, Деница Сачева - министър на труда и социалната политика, Атанас Запрянов – министър на отбраната, Мария Павлова – министър на правосъдието, Красимир Вълчев – министър на образованието, Костадин Ангелов – министър на здравеопазването, Любен Дилов-син – министър на културата, Георги Тахов – министър на земеделието, Ивелина Василева – министър на околната среда и водите, Георги Гвоздейков – министър на транспорта, Делян Добрев – министър на енергетиката, Владимир Темелков – министър на електронното управление, Евтим Милошев – министър на туризма, Красен Кралев – министър на младежта и спорта.

„Убеден съм, че правителството няма да мине“, каза пред журналисти лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след края на първата част от пленарното заседание. Той обяви и че партията му няма да подкрепи правителство с втория мандат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още