fallback

Пеевски: Доган ни препоръча да не подкрепим ГЕРБ, аз ще изпълня волята на хората

Ахмед Доган разпореди ДПС да не подкрепи правителството на ГЕРБ, потвърди Рамадан Аталай, който бе изключен от парламентарната група

10:38 | 03.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се опита да препоръча на ДПС да не подкрепя правителството на ГЕРБ, каза пред журналисти в Народното събрание председателят на Движението Делян Пеевски, цитиран от БТА.

„Такова нещо се опита да направи, аз ще изпълня волята на хората. Хората в цялата страна съм ги видял, искат правителство. България трябва да има правителство", каза той.

„Ние трябва да се грижим за нашите хора. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Това е спазване на устава на партията“, допълни Пеевски. ДПС се управлява от своя председател, напомни също той.

На въпрос дали има разрив между него и Доган, Пеевски отговори: „В личен план – не. В партиен план – ще изпълня волята на хората. ДПС трябва да изпълни волята на своите избиратели. Нашите избиратели са ни пратили тук, за да имаме правителство". Според него ако няма правителство с първия, втория или третия мандат, подаряваме на Путин България.

По-рано днес Рамадан Аталай заяви пред bTV, че отношенията между Пеевски и Доган са в разрив. 

"Делян Пеевски се разпорежда с ДПС като с лична фирма и уволнява, отстранява хора, които са близки до Ахмед Доган", каза Аталай, след като през последната седмица множество структури на ДПС из цялата страна пуснаха отворени писма за премахнати ключови лица от движението, като Аталай е един от тях.

Той обяви, че в момента е определян като превратаджия в ДПС: "Аз се питам кой е превратаджия, когато с натиск и сила се опитваш да промениш мнението на обществеността".

"Отношенията между Доган и Пеевски са в разрив в момента. Позволих си да помоля Делян да се обади на Доган и да разберем за какво става въпрос", посочи Аталай.

"Има предложение, директно разпореждане, от почетния председател (Ахмед Доган – б.р.) ПГ на ДПС да не подкрепя правителството", потвърди Аталай. 

"Причините - че не сме поканени на разговори, не са подписани абсолютно никакви коалиционни споразумения, не са описани програма и това правителство няма никаква визия за развитието на държавата", разясни Аталай.

По-късно тази сутрин беше съобщено, че парламентарната група на ДПС е изключила народния представител Рамадан Аталай. Това съобщи заместник-председателят на парламента Росица Кирова в съобщение, прочетено от парламентарната трибуна. Решението на групата е взето на заседание на групата днес 3 юли с 44 гласа "за". Заедно с протокола бе прочетено и придружаващото писмо от председателя на парламентарната група Делян Пеевски, с което той уведомява председателя на парламента за промяната в състава на групата.

След изборите на 9 юни и сформирането на парламентарните групи от тази на ДПС беше изключен Айсел Руфад, избрана за народен представител от Шумен. 

Парламентът прекрати пълномощията и на Филиз Хюсменова като народен представител от ДПС от 3-ти Многомандатен избирателен район-Варненски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още