fallback

Финландия: Китай може да сложи край на войната в Украйна с едно телефонно обаждане

Москва е толкова зависима от Пекин в момента, коментира президентът Александър Стуб

10:24 | 03.07.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Зависимостта на Русия от Китай е достигнала до такава точка, че Пекин може да сложи край на войната в Украйна, ако поиска. Това заяви финландският президент Александър Стуб, цитиран от Bloomberg.

„Русия е толкова зависима от Китай в момента“, коментира 56-годишният Стуб, „Едно телефонно обаждане от президента Си Дзинпин ще реши кризата“, допълни той.

Коментарите отразяват нарастващото раздразнение сред украинските съюзници по отношение на близостта на Китай до Русия. Те обвиняват Пекин, че осигурява на Кремъл технологии и части за оръжия, както и помощ за заобикаляне на санкции.

„Ако той каже: „Време е да започнат мирни преговори“, Русия ще е принудена да го направи“, каза Стуб. „Няма да имат друг избор“, категоричен е той.

От китайското министерство на външните работи на се отговорили веднага на запитване за коментар.

Си Дзинпин се опитва да представи Китай като неутрален актьор в дебата за войната, като Пекин отправя критики към Москва за нападения срещу цивилни и заплахи с ядрено оръжие. По принцип Китай е против международните санкции, като признава само мерките, подкрепени от ООН, и обвинява САЩ и западните съюзници, че разпалват войната като осигуряват въоръжение на Украйна.

Китай е отговарял за около 28% от руската търговия миналата година, което е ръст от 19% през 2021 г., показва обобщена от Bloomberg статистика. В същото време Европейският съюз отговаря вече за 17% от 36% за същия период.

В средата на май Си Дзинпин посрещна руския президент Владимир Путин в Пекин и призова за организиране на международна конференция, на която да присъстват Русия и Украйна, за решаване на „украинския въпрос“, както той го нарече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още