fallback

Иран ще подкрепя „Хизбула“ с „всички средства“ при пълномащабна война с Израел

Няма пречки Москва и Техеран да сключват оръжейни сделки, според съветник на върховния аятолах Али Хаменей

12:21 | 02.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Съветник на върховния лидер на Иран предупреждава, че ако Израел започне всеобхватна офанзива срещу групировката „Хизбула“, това ще предизвика регионална война, в която Техеран и „оста на съпротивата“ ще подкрепят ливанското въоръжено движение с „всички средства“.

Камал Харази, съветник по външните работи на аятолах Али Хаменей, коментира пред FT, че ислямската република „не се интересува“ от регионална война и призовава САЩ да окажат натиск върху Израел, за да предотвратят ескалация на конфликта.

В отговор на въпрос дали Иран би подкрепил военно „Хизбула“ - неговият най-важен и мощен пълномощник, в случай на пълномащабен конфликт Харази коментира: „Целият ливански народ, арабските страни и членовете на оста на съпротивата ще подкрепят Ливан срещу Израел“.

„Има шанс за разширяване на войната в целия регион, в който ще бъдат ангажирани всички страни, включително Иран“, допълва той. „В тази ситуация не бихме имали друг избор, освен да подкрепим „Хизбула“ с всички средства“, казва още той.

Камал Харази добавя: "Разширяването на войната не е в интерес на никого - нито на Иран, нито на САЩ“.

Напрежението между Иран, САЩ и Израел се повиши след атаката на групировката „Хамас“ от 7 октомври 2023 г., която предизвика войната в Ивицата Газа. Подкрепяните от Иран въоръжени групировки започнаха атаки срещу еврейската държава и американските войници в региона.

„Хизбула“ разменя почти ежедневен трансграничен огън с Израел, бунтовниците хути в Йемен атакуват кораби в Червено море и изстрелват дронове и ракети по Израел, а шиитски бойци в Ирак и Сирия атакуват американски войски и изстрелват снаряди по Израел.

Иран и Израел също започнаха последователни ракетни атаки един срещу друг през април, като беше осъществен и първият пряк ирански удар срещу Израел от иранска територия. И двете страни се опитаха да намалят напрежението, като съответните удари се считат за калибрирани и причиняват ограничени щети.

Опасенията от всеобхватна война между Израел и „Хизбула“ се засилват пак в последните седмици на фона на все по-войнствената реторика и от двата лагера, което поражда опасения на Запад за това как ще реагира Техеран. Мисията на Иран в ООН в петък предупреди за „заличаваща война“, ако Израел започне офанзива срещу „Хизбула“. Според ислямската република „всички опции“ са на масата.

Друг ирански представител коментира пред FT, че е малко вероятно Иран да се насочи директно към Израел, а вместо това ще мобилизира мрежата от подкрепяни от Иран въоръжени групи в целия регион, които съставляват оста на съпротива.

Иранците същевременно се подготвят за формирането на ново правителство след смъртта през май на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер. Балотажът на президентските избори е насрочен за петък, след като нито един кандидат не спечели повече от 50 процента от гласовете на първия тур на 28 юни.

Гласоподавателите ще избират между реформиста Масуд Пезешкиан, който иска да се ангажира отново със Запада, за да осигури облекчаване на санкциите, включително тези, наложени заради ядрените амбиции на Техеран, и Саид Джалили, идеологически хардлайнер, враждебен към САЩ.

Хазари коментира, че макар да има „известни разлики“ в подхода на кандидатите, това кой ще спечели няма голямо значение, защото външнополитическата стратегия се определя от Хаменей и ще остане същата. Изборите ще създадат шанс за нови връзки между Иран и Запада, смята той.

По думите му обаче западните държави ще трябва да се оттеглят „от настоящите политики и да се включат в преговори с Иран въз основа на равни условия и взаимно уважение“. „Ако те решат да сътрудничат, ние сме готови за сътрудничество“, допълва той.

Ислямската република би била готова да проведе непреки преговори с Вашингтон относно ядрената програма на Техеран при ново правителство, ако това би довело възстановяване действието на ядреното споразумение от 2015 г., допълва Камал Харази.

Иран и Западът са в безизходица, откакто бившият президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно се отказа от споразумението през 2018 г. и наложи нови санкции срещу страната. Администрацията на Байдън се опита да съживи споразумението, но дипломатическите усилия се провалиха. Оттогава САЩ и Европа са все по-загрижени относно разширяването на ядрената програма на Техеран. Иран обогатява уран до 60 процента чистота повече от три години. Техеран разполага с достатъчно материал за производството на три ядрени бомби в рамките на седмици, казват експерти.

Високопоставени представители на САЩ и Иран проведоха непреки разговори в Оман през февруари и май, за да обсъдят кризата, както и регионалните вражди.

„Ние не искаме да произвеждаме ядрени оръжия“, казва Харази, като цитира фетва, издадена от Хаменей през 2003 г., забраняваща разработването на оръжия. Съветникът на върховния аятолах казва обаче, че ако Иран е изправен пред екзистенциална заплаха, „естествено ще трябва да променим нашата доктрина“.

Той добавя, че ако Западът задейства разпоредби за „бързо връщане“ за повторно налагане на санкциите на ООН, които бяха отменени при подписването на ядреното споразумение, „ще има остра реакция от страна на Иран по отношение на промяна на ядрената му стратегия“.

„Досега не сме решили да отидем по-далеч от 60 процента обогатяване. Ние се опитваме да разширим нашия опит, като използваме различни машини и различни настройки“, казва Харази.

Западът е разгневен и заради доставките на ирански дронове на Русия за войната ѝ в Украйна. Харази настоява, че Техеран е неутрален в този конфликт. Според него ислямската република е продала дроновете преди нахлуването на Москва в Украйна.

На въпрос относно опасенията на Запада, че Иран може да продаде ракети на Москва, той отрича това да е вярно. Той подчертава обаче, че няма пречка да се осъществяват оръжейни сделки между Иран и Русия, както и че Техеран води преговори за закупуване на руски изтребители. „Трябва да подпишем всеобхватно стратегическо споразумение с тях в близко бъдеще“, посочва Камал Харази.

Междувременно израелската армия нареди на палестинците да напуснат град Хан Юнис заради евентуално ново нападение, за да спре прегрупирането на бойци на „Хамас“ в района, съобщава Bloomberg. Военни самолети са ударили района през нощта, след като 20 ракети са били изстреляни към Израел. Въпреки че няма ранени сред израелците, това е един от най-лошите ракетни обстрели от Газа от седмици.

Градът до голяма степен е в руини, но някои жители се върнаха през последните два месеца и заповедта за евакуация на Израел се посреща с гняв.

Израелските отбранителни сили са склонни бързо да преместват войски от райони в Ивицата Газа, които са прочистени от бойци, принадлежащи към „Хамас“ или други групи като Ислямски джихад. Въпреки че това е част от стратегия за избягване на окупирането на градове в анклава, САЩ и други предупреждават, че това създава вакуум във властта и позволява на бойците да се съберат отново.

На 23 юни израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че боевете в южния град Рафах ще приключат „много скоро“. И все пак, докато Израел представи това като последната голяма битка в Ивицата Газа, служители в Тел Авив посочват, че организацията „Хамас“ няма да бъде напълно победена преди края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още