fallback

Трудният баланс на лейбъристите с Brexit

Британската партия се стреми към по-тесни отношения с ЕС, но не иска да отваря отново раните от раздялата

14:25 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

В продължение на десетилетие напускането на Европейския съюз беше въпросът, който доминираше британската политика.

В наши дни той почти не се повдига. И това очевидно се харесва на лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър, пише кореспондентът на Ройтерс Алистър Смут.

Той работи усърдно, за да спечели отново подкрепата на избирателите от работническата класа, милиони от които бяха привлечени преди пет години от обещанието на консерватора Борис Джонсън "да осъществи Brexit", когато лейбъристите водеха кампания за запазване на възможност за оставане в ЕС.

Наградата за Стармър са социологическите проучвания, които сега му предричат, че ще влезе на "Даунинг стрийт" 10 като министър-председател в края на тази седмица, вероятно с историческо мнозинство. Ако все пак обаче стигне дотам, той няма да може да държи Brexit извън новините дълго време.

Неговият мандат ще цели стимулиране на икономическия растеж. Според бизнеса това ще изисква премахване на някои от бариерите, които излизането на Великобритания от ЕС е поставило на пътя на тяхната търговия. И това, на свой ред, вероятно ще означава подновяване на оспорваните преговори с Брюксел.

Великобритания окончателно напусна ЕС през януари 2020 г. при управлението на Джонсън.

В решимостта си да затворят страницата на Brexit, лейбъристите изключват възможността за повторно присъединяване към единния пазар или митническия съюз на ЕС. Но те казват, че все още е възможно да се премахнат търговските бариери с 27-те държави, за да се помогне на компаниите, особено на по-малките, които се борят с по-високите разходи и бумащината.

Лейбъристите не искат да "отварят отново раните от миналото", казва Джонатан Рейнолдс, депутат лейбърист, който е сред възможните имена да стане министър на бизнеса в кабинета на Стармър.

"Ясно е, че трябва да постигнем по-добра сделка и има реални подобрения, които бихме могли да постигнем", заяви той по време на събитие в четвъртък, организирано от British Chambers of Commerce - бизнес лобистка група, която заяви, че партиите трябва да спрат "да бъдат твърде предпазливи" по отношение на връзките с ЕС.

Проучване на счетоводната фирма Menzies показва, че 1 от 3 британски компании искат да се предоговори споразумението за Brexit, постигнато при Джонсън, а всеки пети иска новото правителство да се присъедини отново към единния пазар, като 20% от тях посочват пречките в резултат на Brexit като фактор, ограничаващ международната експанзия.

Партньор съмишленик

Един от ангажиментите на лейбъристите е да търсят ветеринарно споразумение с ЕС, което би намалило граничните проверки на животински продукти, представляващи пречка за британските фермери и вносители. Те също така искат взаимно признаване на някои професионални квалификации и по-лесен достъп за артисти по време на турнета.

Лейбъристите представят това като сравнително прости придобивки, които могат да бъдат постигнати, без повторно отваряне на споразумението за Brexit, постигнато при Джонсън. 

Но дори такива малки стъпки ще изискват труден избор, каза източник от ЕС, който говори при условие на анонимност, за да обсъди хипотетични бъдещи преговори.

Едно ветеринарно споразумение ще изисква от Великобритания да се подчини на решаване на спорове чрез Съда на Европейския съюз (СЕС), казва източникът от ЕС. Това е анатема за участниците в кампанията за Brexit, които смятат, че това е нарушение на британския суверенитет.

"Работата с партньор съмишленик, приятел и съюзник е това, което всички искат", каза източникът от ЕС. "Но идеята да имаме същите предимства, които получавате като член на клуба, прави нещата малко по-сложни."

Ананд Менон, професор по политика и директор по въпросите за Великобритания в мозъчния тръст Changing Europe, казва, че лейбъристите може би не са преценили правилно колко ентусиазиран ще бъде ЕС по отношение на предоговарянето след години на сблъсъци с британските правителства.

Блокът вече има много много неща за вършене, каза той. И докато Великобритания може да иска да подобри техническите въпроси в области като храните, Брюксел би искал да говори за мобилност - да улесни хората да живеят и работят във Великобритания, особено младите хора.

"Мисля, че ще имаме огромна промяна в стила и малко опити за подобряване по същество", каза Менон.

Консерваторите твърдят, че политиките на лейбъристите ще "отменят Brexit", включително като направят Великобритания отново обект на решения от Съда на Европейския съюз.

Министър-председателят Риши Сунак в дебат обвини лейбъристите, че планират да приемат връщане на свободното движение на хора в рамките на плановете си за постигане на по-добра сделка с ЕС за Brexit.

Стармър заяви, че ще отхвърли всяка сделка с ЕС, която увеличава имиграцията.

Лейбъристът Рейнолдс каза, че иска да подобри ситуацията в търговията, като същевременно предложи ползи на блока: "Това не е непременно лесно, но има преговори, има процес, който според мен може да донесе тези неща".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още