fallback

Проектокабинетът „Желязков“ - подготовка за следващи избори?

Не е нормално така силово да се действа с предложения силно партийно оцветен кабинет, посочи социологът Юлий Павлов

12:35 | 01.07.24 г. 1

Предлагането на проектокабинета "Желязков" е подготовка за следващи избори. Около това мнение се обединиха експерти пред Bulgaria ON AIR, които направиха първи коментари на обявения проектокабинет на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков.

Тази сутрин президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет. Папката получи кандидатът за премиер Росен Желязков, който обяви структура и състав на Министерски съвет.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев посочи, че ГЕРБ залага изцяло на партиен кабинет. Според него предлагането на това правителство е подготовка за следващи избори.

Политологът Любомир Стефанов също се съгласи, че ГЕРБ прави заявка за нов предсрочен вот. „Росен Желязков е един от най-представителните лица на ГЕРБ", коментира той.

Социологът Юлий Павлов отбеляза, че Росен Желязков е дошъл с готов кабинет, който е силно партийно оцветен. Според него правителство трябва да има с първия мандат, но според него „не е нормално така силово да се действа ".

„Това, което се направи днес, не ми прилича на поемане на отговорност, а отбиване на номера. Такъв подход няма как да проработи, в който имаш само 68 депутати. Първото правителство на Бойко Борисов също беше правителство на малцинството, но имаше 116-117 депутати", отбеляза Павлов.

На въпрос как ще се отразят на избирателите нови избори, Павлов отговори, че повечето хора не гласуват и ако има избори наесен, още повече хора няма да отидат до урните. Според него на България едни нови избори биха се отрази зле. По думите му има замисъл, че след следващи избори Борисов ще може да каже: "Опитах всичко, ще трябва с ДПС".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още