fallback

Предложението на ГЕРБ: правителство не с цел пълен мандат, а с конкретни политики

Кабинетът е предложен с цел „стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива“, каза Росен Желязков

10:03 | 01.07.24 г. 3

Предложеното от ГЕРБ-СДС правителство ще има три цели – актуализация на бюджета, Планът за възстановяване и устойчивост, присъединяване към еврозоната. Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като предложеният от партията за премиер Росен Желязков получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителството.

По думите на Борисов приемането в еврозоната е политически въпрос и ще се „придвижи“, ако страната има правителство.

„Всички говорят, че е лошо да се отиде на избори, но в същото време всички потриват ръчички какво щяло да се случи след това. Затова ще им дам сценарий занапред – правителство на ГЕРБ с няколко министри, които в служебното правителство се справят добре“, каза Борисов и подчерта, че партията му изцяло носи отговорност за състава му.

Предложеният за премиер Росен Желязков посочи, че не става дума за изпълнение на 4-годишен мандат, а за конкретни политики. Той подчерта, че предложението на партията е с цел „стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива“.

Независимо дали ще има вот на доверие, или оставка, за да се стигне до избори, те трябва да бъдат в подходящия период, който със сигурност няма да е зимния период, каза още Желязков.

Той посочи, че преговори за подкрепа с парламентарно представените партии няма да има, защото те вече са изразили „ясно и категорично“ своите позиции. Той определи това, че няма да се водят преговори не като липса на диалогичност или желание, а като „уважение“ към вече изразените позиции.

„Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях“, написа във Facebook съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.  

„Цялата сила на Пеевски идва от три места: алчност и страх на калинките в институциите; Борисов е дал партията си под наем заради собственото си спокойствие; ниската избирателна активност, иначе депутатите му могат да паднат наполовина още на следващите избори, ако вдигнем броя на гласуващите. Можем да откажем и отказваме правителство с първия мандат. Това е силата на свободата“, написа Петков.

И „Възраждане“ няма да подкрепят представения от ГЕРБ-СДС кабинет. "Позицията на "Възраждане" остава непроменена. Кабинет на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим“, заявяват от партията пред БНТ.

Един от създателите на „Величие“ – Ивелин Михайлов, призова в социалната мрежа X (Twitter) депутатите от парламентарната група на партията да подкрепят кабинета, предложен от ГЕРБ. По-късно обаче съобщи пред БНР, че профилът му е бил хакнат.  

„Моментът е такъв, че трябва национално обединение. „Величие“ вече управлява с ГЕРБ във Ветрино, най-красивата, богата и просперираща община в България, където се завърнаха хиляди българи от чужбина. Няма причина да не можем да постигнем същото и за цяла България“ – аргументира той призива си. 

 

Въпреки че съм само обикновен член на партията, ще препоръчам на депутатите от “Величие” да подкрепят кабинета, предложен от Росен Желязков и ГЕРБ.

Моментът е такъв, че трябва национално обединение. “Величие” вече управлява с ГЕРБ във Ветрино, най-красивата, богата и…

— Ivelin Mihaylov (@IvelinMihaylov) July 1, 2024

По-късно Михайлов съобщи пред БНР, че профилът му в X е бил хакнат и постът за подкрепа за кабинет на ГЕРБ-СДС с премиер Росен Желязков е фалшив.

Парламентарната група на „Величие“ се състои от 13 депутати. За да бъде избран кабинет на ГЕРБ, то той трябва да получи подкрепата на 50% от депутатите в пленарната зала плюс един. Това означава, че ако всички народни представители са на работа, предложеният състав на правителството трябва да събере подкрепата на 121 от тях. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС се състои от 68 народни представители, а тази на ДПС, които декларираха намерение да подкрепят кабинет на мандатоносителя – от 46. Ако към тези общо 114 гласа се присъединят 13-те на „Величие“, кабинет „Желязков“ би получил 127 гласа.

Текстът е обновен в 12:38 ч. на 1 юли 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Политика виж още